Najnovije

ČETIRI MILIJARDE OD KINE: Srbija dobija novu investicionu injekciju

U kineskom gradu Sjamenu danas su potpisana dva memoranduma o razumevanju ukupne vrednosti oko četiri milijardi dolara koji predviđaju nove investicije kineske kompanije Ziđin majning u Srbiji.
Put svile... (Foto: Piksabej)

Put svile... (Foto: Piksabej)

Memorandume je u okviru Srpskog investicionog foruma „One China, One Serbia“, održanom na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT 2023, ispred Srbije potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je kazala da je potpisan Memorandum o razumevanju o razvoju Donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, koji predviđa investiciju od 3,811 milijardi dolara uz primenu najviših ekoloških standarda, a potpisan je i Memorandum o razvoju solarne elektrane od 300 megavata za potrebe kompanije, vredan 200 miliona dolara.

„Zahvaljujući memorandumu, koji podrazumeva 3,8 milijardi dolara novih investicija, Srbija će se svrstati među najveće evropske proizvođače bakra i vodeće proizvođače zlata, ali i stvoriti mogućnost za dodatne investicije, uz obavezu primene najviših standarda životne sredine“, kazala je Dubravka Đedović Hadnanović.

Prema njenim rečima, investicija „Ziđin majninga“ u solarnu elektranu vrednu 200 milona dolara, omogućiće sinergiju obnovljivih izvora energije (OIE) i rudarstva, kao i bolju zaštitu životne sredine, jer će se smanjiti upotreba energije iz uglja i fosilnih goriva.

Ministarka je dodala i da je kompanija Ziđin majning jedan od stubova saradnje Srbije i Kine i kako je naglasila potpisivanjem današnjih dokumenata „počinje i nova era još boljih odnosa, dve zemlje koji se zasnivaju pre svega na prijateljskim odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“.

Dubravka Đedović Hadnanović je pozvala i druge kompanije iz Kine da ulažu u Srbiji i podsetila da je Srbija stekla reputaciju „zvezde u usponu“ u svetu stranih direktnih investicija, jer su od 2012. do 2022. one uvećane sa jedne na 4,4 milijardi dolara, odnosno za više od četiri puta.

Ona je navela da Srbija i sada, u uslovima svetske krize nastavlja trend privrednog rasta, uprkos usporavanju evropske privrede.

„Reputaciju smo stekli zahvaljujući izvanrednim ekonomskim rezultatima, koji se ogledaju u stabilnom privrednom rastu, smanjenju nezaposlenosti i stalnom unapređenju uslova poslovanja“ kazala je ona.

Ministarka je izrazila očekivanje da će energetika o rudarstvo biti jedan od pokretača privrednog rasta i razvoja Srbije u narednoj deceniji imajući u vidu izazove energetske tranzicije, energetske krize, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i rastuće potrebe za mineralnim sirovinama.

Prema njenim rečima, za ostvarenje ciljeva održivog razvoja Srbiji je potrebno oko 15 milijardi evra investicija u energetiku, pre svega u obnovljive izvore energije, reverzibilne hidroelektrane i gasne elektrane, kao i značajna ulaganja u razvoj prenosne i distributivne mreže i gradnju gasnih interkonektora ka susednim državama.

„Rudarstvo je sektor koji prednjači u rastu industrijske proizvodnje u Srbiji i beleži rast od 22 odsto u 2022. u odnosu na 2021, čemu je u značajnoj meri doprinela i kompanija Ziđin koja zapošljava oko 7.700 ljudi u našoj zemlji“, navela je ministarka.

Ona je podsetila da je Srbija bogata nekim od kritičnih minerala, što predstavlja jedinstvenu priliku u 21. veku, preneo je Tanjug.

Pročitajte OVDE o zaoštravanju na Tajvanu

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA