Najnovije

Održan jubilarni 25. Svetosavski bal u bečkom Hofburgu

Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je jedan od najprestižnijih događaja u dijaspori koji organizuje udruženje "Srpski centar" iz Beča.

Foto: Srpski centar

Jubilarni 25. Svetosavski bal u Beču uspešno je održan u prestižnom balskom prostoru bečkog Hofburga, u 12 sala  sa više od 2.000 gostiju iz različitih zemalja i počasnim gostom austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Svetosavski bal u glavnom gradu Austrije je jedan od najprestižnijih događaja u dijaspori koji organizuje udruženje "Srpski centar" iz Beča.
Održavanje bala u prestižnom bečkom Hofburgu proteklo je i više nego uspešno, budući da je bilo više od 2.000 posetilaca i prominentnih gostiju iz sveta kulture, politike i privrede. Po prvi put na Svetosavskom balu gost je bio i austrijski kancelar Karl Nehamer.

Proširenje prostora

Ovo je druga godina održavanja Svetosavskog bala u bečkom Hofburgu. Ovogodišnji bal je još impozantniji u odnosu na prethodnu godinu zbog proširenja kapaciteta. Na ovogodišnjem balu su umetnici nastupali na četiri bine, a zbog povećanog broja gostiju svečanost je održana u čak 12 prostorija.

Balski program se odvijao u četiri velike sale, dok su prateće prostorije imale svoje sadržaje. U 21 čas je otpočelo ceremonijalno otvaranje  bala uz izvođenje Starogradske pesme ,,Jesenje lišće" sa muzičkom pratnjom simfonijskoga orkestra i hora Srpskog narodnog pozorista (SNP) iz Novog Sada i Eparhijskog hora “Kornelije Stankovic" iz Beča. 

Bečke balove karakterišu svečana ceremonija otvaranja, što je bio deo i Svetosavskog bala. Ceremonijalno otvaranje su pratili zvuci valcera. Uz zvuke marša „1300 kaplara“ ušetali su prvo članovi balskog organizacionog odbora udruženja “Srpski centar” kao i umetnički direktor Milorad Samardžija i muzički direktor Ivan Ilić . U organizacionom odboru bala bili su pored predsednika Srpskog centra i Branko Jovović, Nikola Osmokrović,  Bogdan Osmokrović, Aleksandar Matić, Janko Matić i Aleksa Zdravković.

Predsednik organizacije “Srpski centar” Milan Vidović je poželeo dobrodošlicu gostima: “2024. godina je godina jubileja. Po 25. put, nakon obnavljanja tradicije održavanja Svetosavskog bala u Beču 1998. godine, Srpski kadril, koji je Johan Straus Mladi komponovao 1846. godine, odjeknuće u ponoć u Hofburgu. lstovremeno, ove godine slavimo 150 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Austrije. Gdje drugde može biti bolje proslavljen ovaj jubilej, nego na Svetosavskom balu, gdje se srpska i austrijska kultura isprepliću u nešto jedinstveno”, reči su kojima je bal otvoren.

Nastupili su vokalni solisti Jelena Gavrilović, Princ Stefan Zdravković, Nevena Reljin i Zoran Sandorov. Nakon ponoćnog izvođenja Srpskog kadrila, kompozicije Johana Štrausa sina usledio je ponoćni program beogradskog kabarea “Lafajet” a zatim i nastup naše muzičke zvezde  Željka Joksimovića u pratnji Big benda. Paralelno sa glavnom-svečanom salom u ceremonijalnoj su nastupali vokalni solisti Ana Štajdohar sa svojim bendom, a u Hofburg salonu di džej Mel Merio i  muzička pratnja MKDSL.

U ulozi voditelja ovogodišnjeg bala našli su se novinar Aleksandar Stojanović, uz podršku na nemačkom jeziku glumice Ivane Urban.
Organizatori su i više nego uspešno obavili svoj zadatak uz podršku sponzora, partnera i prijatelja Svetosavskog bala, koje čini preko 70 preduzeća i organizacija. Posebnu zahvalnost duguju pokroviteljima događaja, Ambasadi Republike Srbije u Austriji, kao i platinastim sponzorima, Rajfajzen banci Srbija i Rajfajzen banci internacional. Bez podrške partnera, Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srpske, kao i zlatnih i srebrnih sponzora, medijskih partnera i prijatelja bala, ovaj događaj zasigurno ne bi mogao da se održi na ovako visokom nivou.

Humanitarni karakter i pomoć Daun Sindrom centru iz Banja Luke

Štićenici Daun Sindrom centra iz Banja Luke bili su počasni gosti bala, kojima će biti donirana prikupljena novčana sredstva. 
Humanitarni karakter bala je njegova važna osnova. Tako su gosti bala bili i deo projekta kojim se za članove Daun Sindrom centra iz Banja Luke obezbeđuje kombi vozilo u vrednosti od 20.000 evra. Vozilo će olakšati njihov svakodnevni život i putovanja do Jahorine, gde rade u ugostiteljstvu, pružajući im na taj način priliku za samostalnost i radnu rehabilitaciju.

U svrhe prikupljanja ovih sredstava svoje slike su na aukcionu prodaju stavile na raspolaganje umetnice Gale Čaki, Natalija Ribović, Jelena Mandić i Aleksandra Kokotović.
U humanitarnoj akciji se učestvovalo i kupovinom lozova humanitarne tombole  ili uplatom donacije na humanitarni račun Srpskog centra sa naznakom “Za humanitarni ples”. IBAN: AT06 1400 0100 1020 5862

Prateći i uslužni program bala

Pored muzičkog i umetničkog programa u četiri sale, u preostalim prostorijama Hofburga gosti su mogli posetiti dodatni sadržaj kako bi upotpunili iskustvo. U Zimskoj bašti su mogli oprobati ukus uz čokoladnu fontanu bečkog Muzeja čokolade ili saznati više o istoriji srpskih balova na štandu Istorijskog muzeja iz Beograda. Takođe se  uživalo u ukusima srpskih delikatesa uz Sala kraljevske svite i štand Meze&Sliva. 

Bal je okupio veliki broj prominentnih gostiju, te je na ovom balu počasni gost bio austrijski kancelar Karl Nehamer, zatim ministarka Suzane Rab, supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ambasador Republike Srbije u Austriji Marko Blagojević, ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Aron Gujon, glumci Branka Pujić i Dragan Jovanović, kao i glumac Lazar Ristovski, te brojni vojni atašei i privrednici.

Tradicija ples publike uz Srpski kadril

U maniru bečkih balova, priređana je vrhunska tačka ponoćnog dodatka, na kojoj su igrači i plesači po drugi put u Hofburg palati izveli „Srpski kadril“ Johana Štrausa Mlađeg. Programski  je osmišljeno da ovo bude i kadril publike, te su svi bili pozvani da zaplešu. Taktovi ove čuvene kompozicije, čije je izvođenje neizostavna tačka Svetosavskog bala, prepunili su u ponoć plesni podijum.

Regionalni umetnik, Željko Joksimović:
„Jako sam srećan što sam prvi put na ovakvoj vrsti bala. Kada sam saznao istoriju ovih balova koji se održavaju od 1846,  moram reći da je impresivno videti na jednom mestu, ovakvu građevinu i ovakvu vrstu energije, koja se zaista prepozna čim se uđe u ovaj velelepni dvorac. Jako sam počastvovan što nastupam ovde. Zahvalio bih se organizatorima koji su fantastično ovo napravili, zaista impresivno i vredno je pomena na svim meridijanima. Hvala vam svima.“

Izjava direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arna Gujona medijima:
„Večeras su svi Srbi iz Austrije i Beča ujedinjenji i složni. Ovakvi događaji pokazuju ono najbolje što imamo u dijaspori i Srbiji, kao što to pokazujemo Austrijancima tako to pokazujemo i sebi. Jedinstvo u srpskoj zajednici je zbog ovih događaja još veće. Program 25. Svetosavskog  bala ima različite stilove, različite izvođače ali će svakim delom predstaviti srpsku kulturu, mislim da će bal kvalitetom programa pokazati da Srbi kao što znaju da igraju kolo , znaju i da igraju valcer. Spoj tradicije i modernosti je posebno karakteristično sa Srpski narod. “

Ambasador Republike Srbije u Republici Austriji- Marko Blagojević
„Prisustvujemo svečanosti organizovanoj u zemlji koja sa našom baštini višeslojne i viševekovne odnose. Najvažnije ličnosti Srbije i Austrije protkane su kroz zajedničku istoriju i kulturu i zato je ovaj večerašnji pies najbolji putokaz za budućnost. On je simbol naše sabornosti za koju je uvek pravo, ako ne i krajnje vreme, poruka učvršćivanja zajedničkih veza i uzajamne podrške Srbije i Austrije. lstorija naših odnosa je već dosta rekla, a imaće, sigurno, još mnogo toga da doda, nadamo se i verujemo u svetlu napretka i međusobnog poštovanja.
Sećajući se veličanstvenih ličnosti, večeras ćemo uspomenom na njih potvrditi visoke ciljeve kojima stremimo u nameri da budemo dostojni predaka čije ime nosimo i čija krv teče našim venama. Okupivši se na ovom mestu, utvrđujemo veze našeg nepatvorenog prijateljstva, samožrtvenu, nesebičnu ljubav srpskog roda posvećenu čovekoljublju i solidarnosti među narodima.“

Čestitam na svečanosti koju ste organizovali! 

Predsednik Vlade Vojvodine, Igor Mirović:„ Zajedništvo je jako važno i zato je Vojvodina pomogla ovakvoj manifestaciji koju organizuje Srpski centar koji ima veliku tradiciju i pomaže da se u Beču organizuju ovakve manifestacije, da se ne zaboravi naš jezik, naši običaji i naša tradicija. Slušao sam mnogo kako izgleda Svetosavski bal u Beču ali to treba doživeti. “

Tamara Rađenović, operska umetnica.“Smatram da je ovaj događaj od velike važnosti pre svega jer ima humnitarni karakter i mislim da je to najbitniji aspekt našeg okupljanja. Da radimo nešto lepo, humano i ja se uvek odazivam na humanitarne događaje. Sve je potpuno bajkovito, kao da smo se vratili u prošlost u kojoj su valceri bili glavna vrsta događaja.“

Vesna de Vinča, televizijski autor, producent:
“Ja već godinama dolazim na Svetosavski bal. Večeras je toliko izuzetno, toliko fantastično, oduševljena sam organizacijom, orkestrom koji nastupa. Srbi u Beču i u Srbiji treba da su ponosni.”

Nikola Rokvić, estradni umetnik: “Ja sam nastupao na Svetosavskom balu u Beču ali večeras je povod nastup moje ćerke sa  Beo-baletom, divan je osećaj. Ponosan sam što sam Srbin i što se nalazim u Beču i ovom divnom Balu, ovoj tradicionalnoj večeri gde pokazujemo celom svetu da imamo divnu kulturu, veliku tradiciju i kako negujemo našu duhovnost.”

Životne pouke Nikole Tesle - kako zadržati svoj um zauvek mlad

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA