Najnovije

UKRAJINA VAPI ZA MUCIJOM ZA PVO: Dojče vele javlja potpuno rasulo u ukrajinskoj armiji

Krajem prošle godine Rusija je izvela žestoke vazdušne napade na Ukrajinu dronovima i raketnim projektilima i dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana uspela da obori neke od njih, municije za sisteme PVO nema uvek dovoljno, piše „Dojče vele”.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mesecima je upozoravao na masovne ruske vazdušne udare tokom zime, ali već tokom kasne jeseni, Rusija je sve više koristila dronove, da bi 29. decembra izvela najveći napad od početka rata sa više od 100 različitih projektila i čitavim rojevima dronova.

Decembar je mesec sa rekordnim brojem od 700 napada dronovima, a cilj napada nije bio samo glavni grad, već i veliki gradovi Harkov, Dnjepar, Odesa, Herson i Lavov.

Ukrajina mora da zaštiti i svoje trupe na frontu dugom više od hiljadu kilometara, kao i vojne i civilne objekte duboko u unutrašnjosti zemlje i zato često mora da štedi PVO municiju.

Skuplji zapadni PVO sistemi obično se koriste samo protiv ruskih raketnih projektila u unutrašnjosti zemlje.

„Mi danas ne proizvodimo municiju za protivvazdušnu odbranu, a potrebne su velike količine za obaranje projektila i dronova”, objasnio je portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

On ukazuje da su moderne zapadne rakete, poput onih za američke PVO sisteme „patriot”, skupe, tehnički složene i proizvode se sporo.

Osim toga, trenutno gotovo da nema podrške iz SAD jer republikanci u Kongresu blokiraju dodatni paket pomoći vredan više milijardi dolara. Ostaje tajna koliko Ukrajina još ima protivvazdušnih raketa, prenosi RT Balkan.

RUMUNIJA UBRZAVA RADOVE - HOĆE U LUKE! Direktno ka Ukrajini, zaobilaze Poljsku, Mađarsku i Slovačku (MAPA)

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA