Najnovije

OD OVOG STREPI REGION: Novi moćni radari srpske vojske - francuski GM400

Radarski položaj 126. brigade za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje Vojske Srbije (VOJIN), u blizini Starih Banovaca, vrlo važan za vreme SFRJ, ali i tokom agresije NATO-a 1999. kada je bio stalna meta Alijansinih aviona, dobio je novu tehniku – radare GM400 francuske proizvodnje koji spadaju u najmodernija sredstva te vrste u svetu.

Sa stanovišta unapređenja sistema vazdušnog osmatranja i javljanja, opremanje i operativna upotreba radarima GM400 predstavlja veoma značajno unapređenje prostornih i informacionih mogućnosti srpske vojske, koja koristi radare britanske i američke proizvodnje iz vremena JNA, kaže komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Jovivca Kepčija.

"Ovi radari na daljinama većim od 500 i visinama preko 30 kilometara otkrivaju sve vrste letelica, uključujući i one s malom odraznom površinom. Nema sumnje da Vojska Srbije danas ima najmodernije radare u regionu. Štaviše, prvi smo korisnici najmodernije verzije ovih radara čija je precizna oznaka 'GM403 alfa'", ističe Kepčija, dodajući da je ovo najznačajnija nabavka novih radara posle višedecenijske pauze u opremanju.

U Starim Banovcima trenutno se nalaze dva radara tipa GM400, jedan je već u punoj upotrebi, a drugi je u fazi lokacijskog prijema.

Pukovnik Kepčija najavljuje i skoru isporuku radara GM200 srednjeg dometa, takođe proizvoda francuskog giganta elektronske namenske industrije "Tales".

Inače, radar GM400, sa sklopljenom antenom, dimenzija standardnih kontejnera za transport robe, jednostavan je za prenos, a postoji i verzija koja radi s vozila i istom se oprema Vojska Srbije. Uz to, pokriva vazdušni prostor nad Srbijom, ali i u širem okruženju, a može da otkrije 10.000 "tragova".

"Podaci sa ovog radara se očitavaju pomoću tri displeja, jedan je na samom radaru, na drugom je omogućen daljinski rad sa udaljenosti i do 500 metara, što je u ratnim uslovima izuzetno važno. Radar je otporan na ometanje, takođe može i da precizno pokazuje relativne koordinate između ciljeva, što je važno prilikom navođenja lovačke avijacije", zaključuje poručnik Marko Manojlović.

Pročitajte OVDE o novom napretku ruske vojske na frontu

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA