Najnovije

Rajan, Brajan, Baldovin, Aladin - stara srpska imena iz Dečanske Hrisovulje! Sv. Sava: Vlast možete koriti! (VIDEO)

Rajan, Brajan, Žan, Baldovin, Aladin, samo su neka od, kolokvijalno rečeno, „holivudskih imena“ koja se pominju u Dečanskoj hrisovulji među pravoslavnim vernicima oblasti Metohije i Prokletija, koje su pripadala vlastelinstvu manastira Visoki Dečani, izjavio je doktor Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije, gostujući u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor.

Dušan Ilić (Foto: Jutjub)

On kaže da je tu navedeno oko 13.000 muških imena, od kojih se neka ponavljaju tako da ima 3-4.000 različitih muških imena, ali da je ogroman broj i unikatnih imena koja se spominju samo po jednom.

- Ponavljaju se imena poput Rajan, Rajko, Bogoje, Bogdan, Radoslav. Inače, to je spisak svih poreskih muških glava na prostoru vlastelinstva manastira Visoki Dečani. Mi danas imamo problem sa popisom stanovništva, a kad čitate Dečansku hrisovulju, vidite da kraljevski pisar zna u glavu svakog stanovnika svakog sela, svakog zaseoka, svakog katuna na prostoru Prokletija – primetio je on.

- Tako imamo i vaše i moje ime, Nikšu i Dušana, imamo i Bulata. Moje prezime je u staroj formi Ilijić – kazao je gost govoreći o pominju svog imena i prezimena, kao i voditelja emisije, Nikše Bulatovića, na prostoru Metohije ranog 14. veka.

Ilić je zatim izneo da se u jednom zaseoku kod sela Lučana, u okolini Dečana, pojavljuje ime Aladin.

- A to je 1330. godina, još nije bilo Turaka i Arapa. I sve su to pravoslavni stanovnici. Pa onda ima pop Budak, a nas uče još od Vuka Karadžića da je „budak“ turska reč. Imamo i Abasa. I svako pomenuto ime je kršteno ime. Sveštenik je nekoga krstio imenom Baldovin, Brajan, Rajan... Rajan je jedno od najčešćih imena. Ima dosta i varijacija kao Brajen, Brajun, Brajislav... – nabraja Ilić.

O ovim i ostalim imenima koja se pojavljuju, više možete saznati u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor, a dati su i prikazi zapisa u kojima se pominju ta imena.

U emisiji je bio reči i o Zakonopravilu Svetoga Save, o tome kako je pored Srbije, taj zakonik prihvaćen u integralnoj verziji, bez prevoda, kao svojevrstan osnivački ustav i Kijevske Rusije i još tri pravoslavne zemlje.

Iznenadićete se kakva je sve ponašanja i postupke zabranjivalo Zakonopravilo, kao i kako proklinje određena zanimanja među kojima su neka danas veoma popularna. Takođe, kako je Sveti Sava vratio Bugarsku iz unijatstva u pravoslavlje, te šta je Sveti Sava zapisao o takozvanim „bogumilima“, što će vas zaprepastiti.

Osim toga, kako je Zakonik svetog Save dozvoljavao da se „vlast može koriti“. A jedan srpski Sabor je svog kralja stavio na poternicu, dva i po veka pre Olivera Kromvela u Engleskoj. O svemu tome pogledajte u emisiji Akademija na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA