Najnovije

LITIJUM ZAJEDNIČKA TEMA: "Rovarili po Srbiji a sada hoće i po Republici Srpskoj"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se ruda litijuma neće izvoziti iz Srpske i da su za bilo kakav razgovor o ovoj temi glavni uslov fabrike za preradu, s tim da bi sve moralo da bude urađeno po ekološkim standardima.

Litijum (Ilustracija: Jutjub)

"Danas je očigledno da je litijum jedna od najvrednijih ruda koja je potrebna čovečanstvu. Ukoliko se stvari sve više budu kretale ka upotrebi električnih automobila moraće se rešiti pitanje baterija. A litijum je jedna od osnovnih stvari, ne samo za to. Neki negativni primeri u svetu, u trećim zemljama, gde dođu bogataši i sve razvale, pa to pokazuju da je loše. Ne mora da znači da će biti tako i kod nas. Mi nikome ništa nećemo dati u koncesiju", rekao je Dodik.

On je istakao da je međunarodna zajednica naprasno krenula u priču da se Republici Srpskoj oduzme imovina.

"Pitanje je da je to u nadležnosti Marfija (američki ambasador u BiH) da li bi se održao sastanak. Mislim da ne bi. Mislim da su u funkciji takvih koji hoće da spreče bilo šta da se radi, dok ovi ne ovladaju time. Onda da pokušaju da smene ovu vlast i onda dođu takvi koji kažu 'šta da radimo, eto moramo dati njima'. Ne, ne damo njima. S kim god da razgovaram, kažem da moramo mi da budemo tu pola. Naše je prirodno bogatstvo", naveo je Dodik.

Istakao je da tu nije samo litijum, na tom lokalitetu nađeni su i drugi vredni materijali koji nedostaju Evropi i Americi.

"Evropa uvozi kompletne količine magnezijuma, a samo na tom lokalitetu ima 95 tona ruda magnezijuma. Kada razgovaramo kažemo da znamo za to. Nećete moći uvoziti rudu od nas. To mora da bude potpuno po ekološkim standardima. Pitaćemo ljude šta oni žele da posle ovoga ostane ovde, a pre toga izgradiće fabrike za preradu. Ako neće, neće ni dobiti".

Dodik je poručio da su za bilo kakvu eksploataciju litijuma uslov fabrike. Poručio je i da se pokušava euforija iz Srbije preneti i u Republiku Srpsku i naveo primer Termoelektrane Stanari za koji su tvrdili da će zagaditi okoliš.

"Da zagađuju ne bi im ni dali dozvolu. To je isto tako razvojna šansa i ne treba da je propustimo. Kada je bilo oko Stanara, rečeno je da imaju tehnologiju koja sprečava zagađenje. Duplo ispod minimalnih dozvoljenih standarda u Evropi. Tako se i desilo. Je l' govorio neko u poslednjih 10 godina o zagađenju u Stanarima? Što su pre toga galamili? Vidite da ima rešenje, a ima rešenje i za ovo", rekao je Dodik.

Istakao je da pojedinci iz Beograda dolaze i nameću atmosferu. Ističe da su to ljudi koje plaćaju stranci, rovarili su po Srbiji a sada hoće i po Republici Srpskoj, ističe Dodik.

"Žele da zadrže bilo kakve aktivnosti dok se to ne stavi u ruke stranaca, kao što to hoće PDP. Da li ovi razumeju ili ne, to ne znam. To je već drugo pitanje. Mi vodimo suverenu politiku i po tom pitanju. Nikakvo zagađenje neće biti, niko neće odvlačiti rudu. Tamo će morati da se prerađuje ruda. Da tu ima efekta zapošljavanja, proizvodnji, podizanja BDP-a", naveo je, između ostalog, Dodik, prenela je RTRS.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA