Najnovije

RUSKI KURS DOVODI AMERE DO LUDILA: Brutalna flota, jedna od najvećih na svetu 

Zbog sve većeg topljenja leda, Arktik postaje sve privlačniji prostor. Istraživači tvrde da arktičko područje ima oko 22 odsto neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa. Tu su i uranijum, zlato, dijamanti i velike rezerve retkih metala, a vode Severnog ledenog okeana otvaraju nove transportne i logističke perspektive.

Još dok je Donald Tramp bio na vlasti, Amerikanci su shvatili da će Rusi i njihovi kineski saveznici brzo staviti Arktik pod kontrolu. U oktobru 2022. godine, SAD su usvojile novu strategiju svog prisustva na Arktiku do  Arctic Dominance — Povratak Arktičke dominacije). Štaviše, u Stejt departmanu pojavila se nova državna funkcija — ambasador sa posebnim ovlašćenjima i zadatke, odgovoran za pitanja Arktika.

Ruska vojska je bazirana kako na kontinentalnom severu, tako i na udaljenim teritorijama i ostrvima. Rusija ima najveću flotu ledolomaca na svetu, a Severna flota ima moćne nuklearne podmornice. Na Arktiku su locirani vojni aerodromi i sistemi protivvazdušne odbrane, izviđačke baze i radarski sistemi.

Politikolog i magistar ekonomskih nauka Aleksandar DUDČAK: «Imamo svoje interese. U velikoj meri se poklapaju sa interesima NR Kine. I to je odlično. Želja da se stvori neka vrsta protivteže Amerikancima izazvana je aktivnostima samih Amerikanaca. A uzajamno korisna saradnja između Rusije i Kine nastaviće se i širiti u svim oblastima, posebno na Arktiku.

Piše: Svetlana LUKJANČIKOVA

Dok je pažnja čitavog sveta prikovana za Ukrajinu, stručnjaci za međunarodne odnose toplo preporučuju da se detaljnije sagledaju procesi koji se odvijaju povodom i u vezi sa Arktikom.

Područje pokriveno ledom moglo bi da postane mesto sudara između Amerike i Rusije.

Zbog sve većeg topljenja leda, Arktik postaje sve privlačniji prostor. Istraživači tvrde da arktičko područje ima oko 22 odsto neotkrivenih rezervi nafte i prirodnog gasa. Tu su i uranijum, zlato, dijamanti i velike rezerve retkih metala, a vode Severnog ledenog okeana otvaraju nove transportne i logističke perspektive.

Amerika je bila zabrinuta povodom osvajanja Arktika još dok je Donald Tramp bio predsednik. Tada su pokvareni Amerikanci shvatili da će Rusi i njihovi kineski saveznici brzo staviti Arktik pod kontrolu. U oktobru 2022. godine, Sjedinjene Države su usvojile novu strategiju svog prisustva na Arktiku do 2032. godine (Regaining Arctic Dominance — Povratak Arktičke dominacije). Štaviše, u američkom Stejt departmentu pojavila se nova  državna funkcija — ambasador sa posebnim ovlašćenjima i zadatke, odgovoran za pitanja Arktika.

Za to vreme, u oktobru 2022. godine Rusija je takođe usvojila dokument o politici na Arktiku. „Ruska bezbednosna politika na Arktiku je transparentna. Ne pretimo nikome u ovom regionu“, ističe se u dokumentu. Ipak, Rusija podseća da će, ukoliko dođe do konfliktnih situacija, braniti svoje teritorije na krajnjem severu. Vredi podsetiti da Rusija ima najdužu obalu na Arktiku i Zapolarnom krugu. Rusija nije krila da su njene oružane snage veoma ozbiljno zastupljene na Arktiku.

Ruska vojska je bazirana kako na kontinentalnom severu, tako i na udaljenim teritorijama i ostrvima. Rusija ima najveću flotu ledolomaca na svetu, a Severna flota ima moćne nuklearne podmornice. Na Arktiku su locirani vojni aerodromi i sistemi protivvazdušne odbrane, izviđačke baze i radarski sistemi. Pri tom, u svim dokumentima posvećenim prisustvu severnih jedinica Rusije na Arktiku, nalaze se sadržaji isključivo odbrambenog karaktera.

RUSKI VOJNICI SA HRABRIM STANOVNICIMA AVDEJEVKE: Sad vas mi štitimo (FOTO)

Takođe Rusija kontroliše i značajni deo Svernog pomorskog puta (SPP) važne transportne arterije i za same Sjedinjene Države. Moskva je 2022. godine uvela nova pravila ulaska stranih brodova u akvatoriju SPP i zahteva da budu bezpogovorno ispunjena. 

Početak Specijalne vojne operacije pojačao je konfrontaciju Moskve i Vašingtona po pitanju Arktika. Ranije formirani Arktički savet, koji je efikasno funkcionisao a u koji su ulazili SAD, Kanada, Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska, počeo je da ignoriše Rusiju. Iako je Rusija predsedavala ovim Savetom u periodu 2021-2023, sastanci Arktičkog saveta održavani su bez učešća Ruske Federacije i bez bilo kakve reakcije na izjave ruskih diplomata. Istina, na veliku žalost američkih i evropskih lidera, Rusija ima izuzetno moćnog saveznika koji je veoma zainteresovan za Arktik – Kinu. Obe zemlje su pojačale saradnju na Arktiku, citira The Daily Mail svoje insajderske obaveštajne izvore.

Sve veća spremnost Rusije da pusti Kinu na Arktik govori o realnosti njihovog „bezgraničnog“ partnerstva i mogućoj protivteži saveznicima koje predvode SAD», navodi se u izveštaju analitičke kompanije Strider Technologies. Stručnjaci smatraju da je Moskva u razvoju Arktika 10 i više godina ispred Vašingtona. Ako zapadni lideri ne ulože maksimum napora da reše ovaj problem, Zapad bi mogao zauvek zaostati u ovom regionu i kontrlu mogao ustupiti Rusiji i Kini.

Politikolog i magistar ekonomskih nauka Aleksandar Dudčak dao je komentar po ovom pitanju dopisniku Južne službe novosti iz Rostova na Donu. 

Zaista, saradnja Rusije i Kine se razvija u svim oblastima. I u ekonomiji, i u sferi bezbednosti, i u vojnoj sferi. Konkretno, u mnogim oblastima saradnje vidimo kako se razvijaju projekti na razvoju Arktika u kojima učestvuje Kina», kaže ekspert i nastavlja:

Ovo je perspektivan region, bogat mineralnim resursima, ogromna isključivo ekonomska zona Rusije. Naravno, mnoge zemlje bi želele da učestvuju u osvajanju arktičkog regiona što Amerikance dovodi do nervnog sloma, što je zaista njihov lični problem. Niko ne kaže da oni večno treba da ostanu na vrhu sveta, vreme je da oduda siđu. 

Amerikanci su spremni da se odupru svim potencijalnim savezima. Konkretno, savezu između Rusije i Kine. Uznemireni su činjenicom da Rusija namerava da pusti Kinu na Arktik, a sagovornik Južne službe novosti govori o čudnim tehnologijama. 

„Sve što vidimo su objektivni procesi koji se dešavaju u svetu. Reč je o promenama   geopolitičkih odnosa. Napuštamo unipolarni svet» — navodi politikolog. 

Imamo svoje interese. U velikoj meri se poklapaju sa interesima NR Kine. I to je odlično. Želja da se stvori neka vrsta protivteže Amerikancima izazvana je aktivnostima samih Amerikanaca. Dakle, ovde su sve objektivne uzročno-posledične veze jasne. Možda ih neki ljudi u Americi ne razumeju, ali to je njihov problem. Psihijatri kažu da ne treba rešavati tuđe psihičke probleme. Mi imamo veoma interesantne perspektive. A uzajamno korisna saradnja između Rusije i Kine nastaviće se i širiti u svim oblastima, posebno na Arktiku» — zaključuje Aleksandar Dudčak.

SNAŽAN UDAR RUSKE ARMIJE! Leti zapadno oružje u vazduh, džabe je stiglo u Ukrajinu

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA