Najnovije

Le Figaro: Drugi Trampov mandat, velika ekonomska kriza, pad Amerike

Novembarski predsednički izbori u SAD biće ključni za budućnost demokratije u Americi i ostatku sveta, tvrdi francuski dnevni list Le Figaro.

Procenjuje da će rivali na tim izborima biti Donald Tramp, koji vodi u istraživanjima javnog mnjenja iako je protiv njega podneta 91 tužba, i DŽo Bajden, koji namerava da se ponovo kandiduje uprkos odmaklim godinama.

Le Figaro navodi: „Bajden sebe predstavlja kao bedem demokratije, a Tramp svoju borbu za drugi mandat predstavlja kao krstaški pohod onih u SAD koji su mu naklonjeni protiv „vašingtonske močvare“ i Bajdenovog korumpiranog režima.

Bajdenov klan se hvali da je obezbedio privredni rast od 2,5%, smanjivanje inflacije na 3,1%, a stope nezaposlenosti na 3,7%.

Le Figaro ukazuje da Vašington zasad uspeva da „kontroliše rizike pogoršanja odnosa sa Rusijom i Iranom“, plus – da sa uspehom šalje signale Kini da ne upotrebi silu protiv Tajvana.

Ali, istovremeno naglašava da sve to ostaje u senci unutrašnje političke krize koja ne jenjava od „juriša na Kapitol 6. januara 2021. godine“.

Poseban problem je nelegalna imigracija jer su samo u decembru 2023. privedene 302 hiljade „ilegalaca“.

Le Figaro navodi: „Bajden i Kongres, u kojem većinu imaju Trampovi republikanci, ne mogu da nađu kompromis, pa je rad institucija vlasti blokiran, a pravosudni sistem zbog politizacije lišen legitimiteta. Osim toga, i američki federalizam je ugrožen jer se guverner Teksasa otvoreno suprotstavlja centralnoj vladi po pitanju migranata. Politički haos koji je zahvatio Sjedinjene Države širi se izvan institucija i ugrožava i naciju i demokratiju“.

Uticajni francuski list još dodaje:

„Prosečni životni vek u Americi pao je na 76,1 godinu zbog masovne upotrebe narkotika i pogibija od vatrenog oružja. U SAD traje i kulturni rat što povećava strah, mržnju i nasilje. Američka nacija se fragmentira pod uticajem radikalnog individualizma i razdvajanja različitih zajednica zahvaljujući društvenim mrežama“.

Le Figaro zaključuje da mogući drugi mandat Donalda Trampa može dovesti do revolucije u američkom sistemu liberalizma, što bi bio šok za svetsku ekonomiju, uporediv sa šokom iz 1930-ih:

„U tom slučaju će Kina, Rusija i Turska moći da povećaju svoje ambicije, a druge zemlje neće imati bezbednosnu garanciju SAD. Međutim, ni reizbor DŽoa Bajdena neće biti dovoljan da izvuče SAD iz egzistencijalne krize koju proživljavaju. Amerika više nikada neće biti Amerika iz 1945, kao što se svet 21. veka neće vratiti u eru posle Drugog svetskog rata. Zato Evropljani moraju preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom i dati apsolutni prioritet svom ekonomskom suverenitetu i svom ponovnom naoružavanju“.

Ruski padobranci zauzeli ukrajinsko uporište kod Bahmuta

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA