Najnovije

BRITANCI ŽESTOKO ROVARE! Šta su to spremali u Hersonskoj oblasti

Vladina organizacija Britanski savet je uz pomoć organizacija koje kontroliše dobijala obaveštajne informacije vojno-političke prirode, što je pokušavala da sakrije pod sloganom razvoja saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i umetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) otkrila je delovanje britanske vladine organizacije Britanski savet koja je preko organizacija koje kontroliše vršila obaveštajne aktivnosti u interesu kijevskog režima u Hersonskoj oblasti. 

Zvanično navedeni ciljevi Britanskog saveta su razvoj saradnje u oblastima obrazovanja, kulture i umetnosti između Velike Britanije i drugih zemalja. Međutim, u stvarnosti, ove aktivnosti su samo paravan za rad britanskih obaveštajnih službi, potvrđuju u saopštenju FSB-a.

Konkretno, dokazano je da je jedna strana organizacija iskorišćavala ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje obaveštajnih informacija vojno-političke prirode preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti, precizira FSB u saopštenju.

ZAROBLJENI UKRAJINSKI VOJNICI: Čekali pogodan trenutak pa podigli ruke i predali se

"Tako je pod uticaj 'Britanskog saveta' došao stanovnik grada Novaja Majačka, državljanin Ruske Federacije Sergej Vladimirovič Čebukin, koji je ranije delio ultranacionalističke stavove. Međutim, čovek je na vreme shvatio da je uvučen u kriminalne radnje i kontaktirao je organe za sprovođenje zakona", navodi se u saopštenju.

U leto 2023. godine, su mu tražili da prenese koordinate lokacija ruske vojske i vojne opreme, ali je mladić shvatio da ga koriste za dobijanje obaveštajnih informacija koje potom prenose Britanskom savetu.

Prema njegovim rečima, shvatio je da se takve informacije mogu iskoristiti, između ostalog, i za napade na njegovo selo i kategorički je odbio da sarađuje.

Upozorio je meštane na kontakte sa takvim stranim fondovima, jer informacije koje dobiju mogu biti iskorišćene "za uništavanje naših gradova i naselja i ubijanje civila" s obzirom na to da, kako je rekao, ukrajinske vlasti i njihovi britanski nalogodavci ne mare za civile.

Trenutno ruske obaveštajne službe proveravaju aktivnosti Britanskog saveta u regionu, kao i lica koja sarađuju sa ovom organizacijom na poverljivoj osnovi i time krše Krivični zakon Ruske Federacije te im preti kazna zatvora do osam godina.

NOVI PAKAO NA FRONTU! Ukrajina izgubila novo utvđenje, cena je 3.500 marinaca

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA