Najnovije

LAVROV ZAGRMEO: Pogledajte šta Amerika radi sa Kosovom!?

SAD ne donose prave zaključke, već slede pravila koja niko nije video i koja služe njihovim hirovima. Sada vrše pritisak na teritorijalni integritet. Nisu priznali referendum na Krimu, a za jednostrano proglašenje o nezavisnosti Kosova, rekli su da je to zasnovano na principu samoopredeljenja naroda.

U tome se ogledaju ta njihova pravila, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Rio de Žaneiru nakon sastanka ministara spoljnih poslova G20. 

"Zapad nema pravo da se meša u naše unutrašnje stvari, oni sami imaju balvan u oku. Trenutna situacija u svetskoj ekonomiji je grubo iskrivljena metodama koje Zapad koristi da kažnjava one koji ne poštuju njegova pravila koja su očigledno neokolonijalne prirode", kazao je Lavrov.

Govoreći o Ukrajini, Lavrov je istakao da bahatost i preokupacija Zapada rusofobijom ne dozvoljavaju da se govori o pregovorima u toj zemlji.

"Na moju veliku žalost, ta zaokupljenost rusofobijom i tako arogantna pozicija, koja se posebno uvlači u Nemce, dok su je Britanci uvek imali, je neizlečiva i ne nestaje nigde. I u ovoj situaciji, kako da govorimo o pregovorima?", upitao je Lavrov.

On je napomenuo da je Rusija potvrdila svoje reči o spremnosti za pregovore pre dve godine u Istanbulu i kao primer naveo izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je ranije rekao novinarima da "ne vidi uslove za početak pregovora".

"Ono što kažu naše kolege, neka sami objasne zašto kategorički ne žele nikakav ozbiljan dijalog o stvarnim problemima koje su sami stvorili u Ukrajini", naglasio je ministar.

Lavrov je naglasio da pokušaji nekih zapadnih kolega da skrenu diskusiju na temu podrške Ukrajini i neosnovane optužbe na račun Ruske Federacije ne podržava većina zemalja Globalnog juga.

Šef ruske diplomatije je istakao da SAD blokiraju reforme MMF-a i drugih globalnih finansijskih institucija, ali da su sve zemlje u razvoju u G20 za promene.

"Svima je poznato da SAD već dugi niz godina blokiraju reformu sistema doprinosa i kvota u Međunarodnom monetarnom fondu, pokušavajući veštački, suprotno objektivnim pokazateljima privrednog rasta, gde već značajno zaostaju za Kinom, uprkos tim pokazateljima, pokušavaju da održe zadržani procenat glasova, blokirajuću manjinu u Međunarodnom monetarnom fondu.

Naglasio je da se grupa G20 jednoglasno izjasnila o potrebi reforme globalnih institucija kako bi se povećala uloga zemalja u razvoju u njima u skladu sa težinom njihovih ekonomija.

Prema njegovim rečima, osim institucija Breton Vudsa, postoje novi centri za ujedinjenje svetske većine u različitim regionima sveta i da se sve regionalne formacije moraju čuti u kontekstu upravljanja globalnim institucijama.

Savet bezbednosti UN treba da se reformiše, nastavio je Lavrov, eliminisanjem nedovoljne zastupljenosti različitih zemalja, a Rusija će podržati zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Svakim danom svi sve više shvataju da geopolitičke avanture Zapada negativno utiču na svetsku ekonomiju", istakao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naveo da će Rusija odgovoriti na nove sankcije SAD jačanjem svoje ekonomije i poboljšanjem životnog standarda svojih građana.

"Odgovorićemo akcijom koja se tiče razvoja sopstvene privrede i jačanja veza sa partnerima koji su, za razliku od zapadne manjine, koja nastavlja da razmišlja u kolonijalnim i neokolonijalnim kategorijama, za pregovore i grade svoje ekonomske veze u interesu sopstvenog naroda, podizanjem nivoa života građana, obezbeđivanjem prosperiteta", ukazao je.

Komentarišući reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da sve zemlje imaju izbor: da budu za stolom međunarodnog sistema ili da budu na meniju, Lavrov je poručio da bi Sjedinjene Države "trebalo da budu oprezne da se same ne uguše".

"Samo bih voleo da se sa takvim apetitima naše američke kolege ne uguše za svojim demokratskim stolom", poručio je.

Pročitajte OVDE o novim dešavanjima u Odesi 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA