Najnovije

Gabrijel Eskobar: Srbija mora da primeni preporuke ODIHR do narednih izbora

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je Amerika zabrinuta što ih tzv. Kosovo ne tretira kao partnera i ne radi zajednički na regionalnoj stabilnosti, već podriva dijalog kojem su SAD u potpunosti posvećene.

Eskobar je rekao da se nada da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara, na kojem će se govoriti o situaciji posle zabrane dinara na Kosmetu.

U intervjuu za "Glas Amerike" američki zvaničnik naglasio je da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

"Ne želim da ulazim u to šta su sve posledice, ali mislim da naše izjave u javnosti dovoljno jasno govore o tome kuda idu naši diplomatski i politički odnosi. Ambasador DŽefri Hovenijer je najbolje rekao da to komplikuje naš kapacitet da pomognemo Kosovu da se integriše u transatlantsku zajednicu. Kada god sa drugim partnerima razgovaramo o Kosovu, pogotovo sa onima koji ga ne priznaju, oni vide da Priština ne ispunjava obaveze u dijalogu pod okriljem EU. Dakle, to nam otežava da na bilo koji način branimo argumente Kosova, uključujući članstvo u EU i NATO, Savetu Evrope i mnogim drugim organizacijama", naglasio je Eskobar.

Na pitanje da li je o novoj politici u vezi sa dinarom bilo reči ranije u dijalogu i da li se o tome razgovaralo sa Beogradom, Eskobar ističe dve važne stvari.

"Jedna je da Zajednica srpskih opština , čije je formiranje obaveza i što se nas tiče mora da se ispuni, a koja uključuje rešavanje pitanja dinara na transparentan, elektronski način u skladu sa zakonima Kosova. I mi to podržavamo. Drugim rečima, ovo je problem koji bi bio rešen preko Zajednice. Mi imamo nekoliko zabrinutosti u vezi sa ovim: prva je naprasna promena zakona. Odgovorne institucije ne iznenađuju svoje građane administrativnim promenama koje će im poremetiti svakodnevni život", ističe Eskobar.

On je napomenuo da Priština nije razgovarala sa lokalnom zajednicom koja zavisi od socijalnih davanja iz Srbije.

"Uz to, Kosovo nije dalo nikakve alternative, odbilo je tehničku pomoć Kvinte da se nađe mehanizam isplate koji bi bio transparentan i elektronski i ne bi remetio život ljudi. Konačno, na samitu u Skoplju, šest država je razgovaralo o sistemu platnog prometa koji bi se mogao primeniti u svim zemljama. Dakle, sve što je Kosovo trebalo da uradi je da sačeka i da dobije transparentan sistem", naveo je Eskobar.

Kada je u pitanju ponašanje Srbije u dijalogu i njeno ispunjavanje obaveza, Eskobar ističe da su očekivanja od Beograda jasna i da su neke stvari ispunjene kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata.

"Želimo da Srbija to učini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. Postoje još neke stvari koje su obećane, a nisu učinjene: recimo privođenje pravdi odgovornih za učešće u napadu u Banjskoj 24. septembra. To nije deo dijaloga, ali veoma je važno za regionalno pomirenje", kazao je Eskobar.

On je saglasan sa stavom pomoćnika državnog sekretara DŽejmsa O'Brajena, koji je nedavno rekao da je Srbija načinila dva važna koraka ka priznanju Kosova kada je priznala tablice i carinska dokumenta, ali ističe da sada želi da to bude stalno i formalno.

Na pitanje da li SAD stoje uz evropske saveznike kada je u pitanju rezolucija Evropskog parlamenta kojom se poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o izborima u Srbiji, Eskobar kaže da je izveštaj ODIHR-a bio prilično temeljan i prilično fer.

"Izveštaj ODIHR-a, koji podržavamo, daje jasne preporuke i ističe jasne nedostatke u izbornom procesu u Srbiji. I naša pozicija je da to mora da se popravi do narednih izbora", naglasio je Eskobar.

Kako dodaje, važno je da u Srbiji postoji pravni proces kroz koji opozicija adresira svoje zabrinutosti, a vladu koja bude izabrana, smatraće legitimnom.

"Želimo da Vlada Srbije nastavi put ka EU, što znači orijentaciju ka Zapadu. Uvek smo govorili da mislimo da je dobra ideja da Srbija uvede sankcije Rusiji i verujemo da regionalna stabilnost zavisi i od napretka u dijalogu", rekao je Eskobar.

PUCA ZAPAROŠKI FRONT: Ruska vojska napreduje ka Rabotinu (MAPA)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA