Najnovije

SKANDAL TRESE NATO: Šolc slučajno otkrio da je britanska vojska u Ukrajini

Nemačka je optužena za "tešku zloupotrebu obaveštajnih podataka" nakon što je otkrila da britanski vojnici pomažu ukrajinskim snagama pri lansiranju krstarećih raketa "storm šedou", prenosi "Telegraf".

Nemački kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak izjavio da neće isporučiti krstareće rakete "taurus", nemački ekvivalent "strom šedouu", jer bi to zahtevalo da se pošalju i vojnici koji bi pomagali ukrajinskim vojnicima na terenu, imajući u vidu iskustvo sa sistemima iz Velike Britanije i Francuske.

Šolc je izjavio da bi ponavljanjem postupaka Velike Britanije, Nemačka postala "učesnik u ratu", i dodao da nemački vojnici ne mogu da prate svoje britanske i francuske kolege u ovom procesu.

"Nemački vojnici ni u jednom trenutku i ni u kom slučaju ne smeju biti povezani sa ciljevima do kojih 'taurus' može dosegnuti", navodi Šolc.

Izjava nemačkog kancelara predstavlja potvrdu sumnji koje su više puta izneli pojedini ruski zvaničnici i stručnjaci iz oblasti odbrane i naoružanja, o tome da pripadnici oružanih snaga NATO zemalja pomažu ukrajinskim snagama u upravljanju složenim sistemima naoružanja zapadnog porekla.

Takođe, Vlada Velike Britanije je komentarišući izjavu Makrona o mogućnosti slanja vojnika na front u zonu SVO, izdala saopštenje u kome se navodi da je "manji broj" njihovih vojnika već u Ukrajini i da deo njih učestvuje u sanitetskoj obuci.

Pročitajte OVDE o borbama kod Avdejevke 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA