Najnovije

ŠTA JE SAD OVO: Američki špijunski avion kružio iznad Srbije i Srpske

Tokom jučerašnjeg dana na telegram kanalu "Ribar" ruskog vojnog blogera Mihaila Zvinčuka pojavila se informacija da je izviđački avion kanadske proizvodnje CL-650 "artemis" 27. februara leteo iznad jugoistočnih delova Bosne i Hercegovine, tačnije iznad pogranične teritorije Republike Srpske i Srbije.

Prema mapi objavljenoj na telegram kanalu, avion je poleteo sa vojnog aerodroma u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničanu, i preko Bugarske, Severne Makedonije, Albanije i Crne gore stigao do BiH, gde je nekoliko sati patrolirao duž linije Tuzla-Sarajevo-Mostar.

Ruski bloger je ispravno primetio da je let pomenutog aviona u ovoj oblasti krajnje neuobičajena pojava, budući da je "artemis" uglavnom zadužen za osmatranje prostora uz severoistočnu granicu Srbije, tj. pograničnog prostora naše zemlje i Rumunije. Kako navodi "Ribar", izviđački avion je u ovoj oblasti do nedavno leteo gotovo svakodnevno, naročito tokom skorašnjih protesta organizovanih nakon parlamentarnih izbora.

"Privatni avion" američke vojske

Prema pisanju italijanskog portala, koji se bavi praćenjem letova iznad Sredozemnog mora, "Italmilradar" u protekla dva meseca zabeleženo je čak osam letova "artemisa", zapravo dve letelice iste vrste sa sličnim imenima - "artemis 1" i "artemis 2" - u neposrednoj blizini Srbije.

Oba aviona su vlasništvo kompanije "Leidos difens grup" sa sedištem u Virdžiniji i redovno se "iznajmljuju" američkoj vojsci za potrebe njihovih misija.

Na osnovu javno dostupnih informacija, ova kompanija opremila je letelice specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretne ciljeve na kopnu i moru.

Šest od pomenutih osam letova obavljenih 1, 13, 22. januara i 1, 10, 18. februara izvedeni su u vazdušnom prostoru Rumunije uz granicu sa Srbijom. Preostala dva leta obavljena 23. i 27. februara (o kom je pisao i "Ribar") imala su znatno drugačiju putanju i oblast koju su avioni nadgledali, ali je cilj ostao isti.

Naime, 23. februara "artemis 1" je poleteo sa vojnog aerodroma u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničanu u Rumuniji, odakle se uputio najpre u Mađarsku, potom u Hrvatsku i na kraju u BiH gde je nekoliko sati nadletao prostor iznad linije Tuzla-Sarajevo-Mostar, što je učinjeno i u poslednjem zabeleženom slučaju.

Nakon završetka izviđačke misije, avion se uputio ka Jadranskom moru, a potom se preko Albanije, Severne Makedonije i Bugarske, vratio u Rumuniju i sleteo u pomenutu bazu.

Takođe, važno je napomenuti da su "artemisi" stacionirani u Rumuniji, tačnije na samoj obali Crnog mora od početka 2022. godine odnosno neposredno pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, pa su u više navrata su korišćeni za osmatranje aktivnosti u Crnom moru i na istoku Evrope.

Poruka Dodiku ili špijuniranje Vojske Srbije

Dakle kao što se može videti, poslednja dva leta "artemisa" imala su potpuno drugačiju putanju, a kao jedan od mogućih uzroka nadletanja teritorije BiH i Republike Srpske, "Ribar" navodi pokušaj da se Miloradu Dodiku pošalje poruka, čitaj upozorenje, zbog njegove posete Kazanju.

Ipak, imajući u vidu da se radi o letelicama koje su ranije korišćene za osmatranje i praćenje komunikacija nad Ukrajinom i Libijom, redovnog korisnika aviona - američku vojsku i pomenutu opremu jasno je da se CL-650 koristi za izviđanje, odnosno osmatranje i praćenje aktivnosti oružanih snaga naše države.

Sa ovim se slaže i pomenuti italijanski portal, koji navodi da su letovi ovih aviona zapravo "misije prikupljanja informacija o potencijalnom vojnom jačanju u regionu, budući da je situacija na ovom delu Balkana konstantno napeta".

Ono što dodatno govori u prilog ovoj tezi, jeste da je u poslednjih nekoliko dana zabeleženo veće prisustvo američkih bespilotnih letelica MK-9 "riper" u vazdušnom prostoru na severu Kosova i Metohije.

Prema navodima "Ribara", ove letelice zadužene su za praćenje vežbovnih aktivnosti VS, naročito 250. raketne brigade za PVD, koja je danas opremljena kineskim sistemima FK-3 i ruskim "pancirima", što svakako predstavlja trn u oku, ne samo SAD već i susednim zemljama članicama NATO.

Iako za sada nema pouzdanih informacija da Vojska Srbije i pomenuta jedinica trenutno održavaju vežbe u blizini naše južne pokrajine ili bilo gde drugo u Srbiji, ovo nije prvi put da američki "riperi" lete na severu KiM. Još početkom oktobra 2023. godine, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović izjavio je da KFOR "usled složene bezbednosne situacije za izviđanje koristi bespilotne letelice MK-9".

Stoga povećana aktivnosti izviđačkih letelica američke vojske i KFOR-a može značiti da ponovo može doći do usložnjavanja bezbednosne situacije, što može biti izazvano provokacijama prištinskih vlasti i njihovih snaga, direktno podržanih od KFOR-a.

Pogledajte OVDE udare Solncepeka kod Krasnogorovke

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA