Najnovije

GALIJAŠEVIĆ: Sanin Musa - odraz jednonacionalnog i bezbjednosno rizičnog Sarajeva

Sanin Musa je odraz jednonacionalnog, jednoverskog i bezbednosno rizičnog Sarajeva i ne postoji ni minimum bezbednosnih uslova da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dođe na ročište koje je zakazano za ponedeljak, 5. februara, rekao je Srni stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević.

DŽevad Galijašević (Foto: Jutjub)

Galijašević je upozorio da je Sanin Musa deo struktura koje predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju, te da iz tog razloga njegove poteze treba shvatiti vrlo ozbiljno.

- On lično prolazi kroz evidenicije bezbednosnih službi kao osoba koja predstavlja pretnju. NJegovo obraćanje putem društvenih mreža je, u stvari, poziv vehabijskom elementu da dođe, a ne pribavljanje dozvola ili saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo - napomenuo je Galijašević.

On je poručio da ne postoje objektivni bezbednosni uslovi tog i takvog suđenja protiv predsednika Srpske Milorada Dodika.

- Sanin Musa je ogledalo sarajevske čaršije, političkih prilika i stanja duha koje vlada u Sarajevu i u takvim uslovima za predsednika Republike Srpske uopšte nije bezbedno da ide na suđenje - rekao je Galijašević.

On je istakao da je Sarajevo grad u kojem su islamisti i vehabije iz celog sveta rado primljeni.

- Sanin Musa nije jedini islamista koji se oglašava putem društvenih mreža. Iz nekog razloga, zapadne strukture su u poslednjih šest meseci široko otvorile društvene mreže za nastup islamista koji su ili bili mudžahedini u ratu ili bili povezani sa likvidacijama koje su se dešavale, ili bili povezani sa (zloglasnom policijskom jedinicom) `Ševe`, ili bili deo određenih vehabijskih struktura i povezani sa terorizmom poslije rata - podsetio je Galijašević.

On tvrdi da se Musa nije slučajno oglasio na društvenim mrežama baš u danu kada je u Sarajevo došao pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove DŽejms O`Brajen, koji je svojom retorikom "dao zamah takvom radikalizmu, srbofobiji i napadima i na predsednika Republike Srpske i na Republiku Srpsku".

- Jasno je da je stvar daleko ozbiljnija. S jedne strane, imamo složeni geopolitički trenutak u kojem su islamisti, u celom svijetu, dignuti na noge zbog događaja na Bliskom istoku, u Gazi, u Jemenu, zbog priče o bombardovanju Iraka i Sirije... Islamisti su na nogama - upozorio je Galijašević.

On je istakao da Musa smišljeno šalje poziv vehabijama da dođu pred zgradu Suda BiH i da se sukobe sa ljudima koji pružaju podršku Dodiku.

- LJudi koji daju podršku Dodiku su nosioci najvažnijih institucionalnih ovlaštenja i odgovornosti i na nivou BiH - rekao je Galijašević i dodao da je Musin poziv, poziv na linč Srba pred Sudom BiH.

On je ukazao da je to potvrda da zajedničke institucije ne mogu funkcionisati u Sarajevu u interesu bilo kojeg naroda osim bošnjačkog.

- To su jednonacionalne, muslimanske institucije i nije ni čudno da ih i Sanin Musa razume kao svoje i poziva vehabije da podrže Sud u momentu kada se predsednik tog suda nalazi u pritvoru i u momentu kada se u pritvoru nalazi bivši direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije - pojasnio je Galijašević i dodao da je to zloupotreba Suda BiH.

On je naglasio da Dodik dolaskom na ročište rizikuje svoju bezbednost.

- Drugo je pitanje što je takav proces besmislen, to je neviđeni montirani proces u kojem sude po krivičnom delu koje je izmislio jedan čovek bez ovlaštenja, koji glumi visokog predstavnika, koji laže da ima međunarodnu podršku i da ga neki Savet za implementaciju mira može ovlastiti iako takav organ ne postoji ni pomenut u Dejtonskom mirovnom sporazumu - poručio je Galijašević.

On je istakao da montirani proces protiv predsednika Republike Srpske prerasta u platformu za njegovu likvidaciju, te da treba biti izuzetno oprezan pri odlasku na suđenja.

Lider političkog pokreta "Vera narod država" i bivši pripadnik odreda "El mudžahedin" Sanin Musa priprema okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedeljak, 5. februara, povodom nastavka suđenja predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i okupljanja građana koji Dodiku daju podršku.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA