Najnovije

KRKLJANAC U AVDEJEVKI: Pada ulica po ulica - Rusi blizu oslobođenja!

Prema zapadnim stručnjacima postoji velika verovatnoća da će grad uskoro doći pod punu kontrolu ruskih snaga, piše „NJuzvik”.

Ruske trupe potiskuju ukrajinske oružane snage iz Avdejevke. Situacija na frontu za Ukrajinu postaje sve teža, nema dovoljno ljudi, naoružanja i municije. Prema zapadnim stručnjacima postoji velika verovatnoća da će grad uskoro doći pod punu kontrolu ruskih snaga, piše „NJuzvik”

Na ukrajinskim telegram kanalima pre nekoliko dana počela su da se pojavljuju dramatična upozorenja kako ruske trupe samouvereno napreduju ka Avdejevki, da situacija za kijevske snage postaje kritična i da bi ovaj grad mogao da bude prvo veće naseljeno područje koje će Rusija da zauzme u poslednjih osam meseci.

Na ukrajinskom kanalu „Ukrajina fajts” pojavila poruka da je „situacija u gradu postala kritična“. Autori kanala preciziraju da je ruski avion ušao u vazdušni prostor iznad grada sa severoistoka, a ruske trupe su zaobišle ukrajinske borbene formacije i učvrstile se u stambenim zgradama.

„To znači da su samo nekoliko stotina metara od glavne logističke arterije ukrajinskih branilaca. Sudbina Avdejevke se odlučuje,” navodi se u postu.

Poslednjih sati ruska armija uspela je da konsoliduje kontrolu nad železničkim mostom, presecajući severni put snabdevanja. S obzirom na ovu situaciju, ukrajinska komanda je konačno dala zeleno svetlo za evakuaciju svojih trupa iz grada Avdejevka. Bitka za grad je već izgubljena za ukrajinsku vojsku.

Međutim ukrajinske snage i dalje šalju značajne rezerve da zaustave dalje rusko napredovanje.

Oba pravca snabdevanja u grad su sada direktno pod ruskim nadzorom, što znači da nijedan put nije održiv. Sličan razvoj situacije kao i u Bahmutu.

Ruski izvori navode da su ukrajinske snage počele da miniraju zgrade u Avdejevki, što znači da je bitka za povlačenje počela.

Ukrajinske snage praktično sada pokušavaju da obezbede izlazak iz kotla i povuku trupe sa što manje gubitaka.

Situacija u Avdejevki nastavlja da se razvija u korist ruskih snaga, pošto se bitke sada odvijaju direktno u gradu, a borbe se pomeraju ka urbanom razvoju, kojim ruske snage dominiraju.

Ruski izvori navode da su njihove snage tokom jutra uspostavile kontrolu nad železničkim mostom u rejonu Avdejevke, a da su Ukrajinci prešli na drugu stranu pruge gde formiraju novu liniju odbrane. Osim toga navodi se da postoje glasine da se ukrajinske snage pripremaju za povlačenje iz Avdijevke.

Ruska vojska napredovala je i stigla na liniju koja je nekoliko stotina metara udaljena od glavnog ukrajinskog puta snabdevanja u grad. Put više nije bezbedan i nalazi se u dometu streljačkog naoružanja. U međuvremenu Rusi su ovladali prostorom na istoku grada oko kamenoloma.  

Ukrajinski kanal „Butusov plus” navodi da su u toku ulične borbe na severnoj periferiji Avdejevke, gde su ruske jedinice uspostavile uporište na oko kilometar od ulaza u grad.

„Avdejevci su hitno potrebne sveže rezerve i rotacija ljudi u herojskoj 110. brigadi“, rekao je autor posta, dodajući da ukrajinskim snagama takođe očajnički treba municija.

Rusija je započela ofanzivu na grad u oktobru prošle godine. Avdejevka se smatra „kapijom“ do obližnjeg Donjecka i ključna je za jedan od ciljeva Kremlja jer nastoji da konsoliduje kontrolu nad celim regionom Donbasa.

Pročitajte OVDE o novom potezu EU koji se tiče Srbije 

Izvor: Politika 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA