Najnovije

"Mond": Pariz razmatra slanje francuskih vojnika u Ukrajinu

Pariz razmišlja o slanju malog kontingenta na ukrajinsku teritoriju kako bi za Moskvu postavili "stratešku dilemu", tvrdi francuski list.

Pariz razmatra slanje malog broja svojih vojnika direktno u Ukrajinu, gde bi služili kao instruktori za kijevske oružane snage, ali i kao "odvraćanje" Moskve, objavio je "Mond", pozivajući se na izvore.

List nije otkrio broj francuskih vojnih "instruktora" koji bi potencijalno mogli da budu ovlašćeni da pređu na ukrajinsku teritoriju, ali je naveo da bi njihovi redovi mogli uključivati neke "konvencionalne jedinice".

"Mond" ističe da su francuske specijalne snage takođe bile uključene u obuku ukrajinskih vojnika na teritoriji susedne Poljske, ali i da su bile uključene u pratnju isporuka oružja Kijevu. Francuski vojnici su se, međutim, do sada uvek "zaustavljali na ukrajinskoj granici", dodaje se. Nejasno je da li bi neke jedinice specijalnih snaga mogle da budu poslate i u Ukrajinu ako Pariz odluči da sprovede ovaj prijavljen predlog.

Obuka koju Francuska želi da pruži Ukrajincima "na terenu" uključuje rukovanje protivvazduhoplovnim sistemima, navodi se u izveštaju. Kijevska PVO često je na meti ruskih snaga, objašnjava "Mond", dodajući da bi "prisustvo vojnika iz Francuske ili drugih država potencijalno zaštitilo određene oblasti ukrajinske teritorije".

ZELENSKI ŠALJE VOJNIKE U PAKAO! Nećemo ovako moći da odbranimo Harkov

Francuski vojnici u Ukrajini bi bili razmešteni na takav način da dovedu Moskvu u "stratešku dilemu", piše "Mond", dodajući da bi to moglo "ograničiti" ruske napade. Ovakav potez bi mogao biti "od suštinskog značaja" uoči dopremanja američkih borbenih aviona F-16 kasnije ove godine, dodaje francuski list.

Francuska je do sada negirala da su se njene trupe nalazile u Ukrajini tokom sukoba. Predsednik Emanuel Makron izazvao je kontroverzu u ponedeljak kada je rekao novinarima da se potencijalno raspoređivanje trupa NATO-a u Ukrajini ne može isključiti u budućnosti.

Makronovi komentari naveli su mnoge druge NATO članice, uključujući Vašington, London, Berlin i Rim, da izjave da za sada nemaju takve planove. Izjave francuskog predsednika su podržale dve baltičke zemlje – Estonija i Litvanija – koje su takođe rekle da se takav potez ne može isključiti.

Moskva je u odgovoru upozorila da bi raspoređivanje snaga NATO-a u Ukrajini učinilo neizbežnim direktan sukob između Rusije i vojnog bloka. Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne negirao je u petak da Pariz planira da pošalje bilo kakve borbene jedinice u Ukrajinu, dodajući da će učiniti "sve" da izbegne rat sa Rusijom.

Međutim, francuski predsednik ostao je dosledan svojoj originalnoj izjavi, dodavši potom da su njegove reči "promišljene i odmerene".

Snimak koji je raskrinkao Nemačku: Komandant ratnog vazduhoplovstva razmatra napad na Krimski most

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA