Najnovije

Ruski diplomata: NATO ispraznio skladišta oružja - nemaju čak ni za vojne vežbe

Zapad svojom militarističkom retorikom pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju, izjavio je za Sputnjik Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja, komentarišući ideju poljskih vlasti. Da se povećaju troškove odbrane zemalja NATO-a.

„Shvatamo da podrškom kijevskog režima i militarističkom retorikom zapadne države pokušavaju da uvuku našu zemlju u skupu trku u naoružanju kako bi nas doveli do pucanja, kao što je bio slučaj pre raspada SSSR-a osamdesetih godina. Međutim, rezultat za NATO će biti upravo suprotan. Mi to već vidimo iz štrajkova poljoprivrednika širom Evrope. Ovo je tek početak. Alijansa je relikt Hladnog rata, koji je odavno izgubio smisao svog postojanja“, primetio je Gavrilov.

Prema rečima diplomate, „predratna psihoza” koju su raspirivali Poljaci i Balti, praćena pozivima na novu militarizaciju kontinenta, označava povratak Zapada na vojno planiranje, resursa i infrastrukture za svesnu konfrontaciju sa Rusijom”.

SRBIJA REKLA SVOJE - PUTIN JE UVEK UZ SRBIJU! Napravljena anketa treba li uvesti sankcije Rusiji (VIDEO)

"U istom kontekstu gledamo i na poziv poljskog rukovodstva da se povećaju troškovi odbrane zemalja NATO-a do 3 odsto. Ako na ovaj način protivnici NATO-a žele da nas zastraše ili izvrše pritisak, onda su njihovi napori uzaludni. Teško da mogu da se takmiče sa Rusijom u pogledu vojnog razvoja“, dodao je šef ruske delegacije.

NEMCI POBESNELI ALI PRIZNALI: Ruski borci zaplenili "leoparda"

On je podsetio da će Oružane snage Rusije ove godine dobiti više od 36 hiljada uzoraka vojne tehnike i 16,5 miliona komada oružja - kolosalan porast za dve godine.

"A šta NATO ima? Prazna skladišta oružja. Baltičke države mogu čak i u budućnosti ostati bez podrške NATO-a zbog nedovoljnog finansiranja odbrane. One čak nemaju dovoljno finansijskih sredstava za izvođenje vežbi", zaključio je diplomata.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda rekao da se poljske vlasti zalažu za povećanje izdataka za odbranu zemalja NATO-a na 3 odsto BDP-a, pri čemu je sadašnji standard 2 odsto. On je naveo da je ovaj predlog ima za cilj da se Rusiji pokaže za šta je alijansa sposobna.

Komandant Ahmata likvidiran kod Rabotina! Ukrajinci primetili Čečene, krenuli u napad i razneli bombama (VIDEO)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA