Najnovije

SI-EN-EN TEŠKA SRCA PRIZNAO: Rusija proizvodi tri puta više artiljerijske municije od EU i SAD

Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena, kaže zvaničnik NATO. Rusija proizvodi tri puta više od onoga što Zapad može da pošalje Kijevu.

Rusija je na putu da proizvede skoro tri puta više artiljerijske municije od SAD i Evrope, što je ključna prednost za Moskvu u sukobu sa Ukrajinom, navodi Si-En-EN.

Rusija proizvodi oko 250.000 komada artiljerijske municije mesečno, ili oko tri miliona godišnje, prema procenama obaveštajnih službi NATO-a o ruskoj odbrambenoj proizvodnji koje su podelili sa Si-En-Enom. Zajedno, SAD i Evropa imaju kapacitet da proizvedu samo oko 1,2 miliona granata godišnje, rekao je za Si-En-En visoki evropski obaveštajni zvaničnik.

Američka vojska je postavila cilj od 100.000 granata mesečno do kraja 2025. - manje od polovine ruske mesečne proizvodnje - a čak je i taj broj sada nedostižan, jer je Kongres blokirao finansiranje Ukrajine u vrednosti od 60 milijardi dolara.

"Ono u čemu se sada nalazimo je proizvodni rat", rekao je visoki zvaničnik NATO-a za Si-En-En. "Ishod u Ukrajini zavisi od toga koliko je svaka strana opremljena da vodi ovaj rat".

Zvaničnici kažu da Rusija trenutno ispaljuje oko 10.000 granata dnevno, u poređenju sa 2.000 sa ukrajinske strane.

Do nedostatka municije dolazi u najopasnijem trenutku za Kijev - američkog novca za finansiranje nema, ruska vojska ima inicijativu na frontu, a istovremeno ukrajinska vojska ima ozbiljan problem sa nedostatkom ljudstva.

Zapad je Ukrajini poslao niz veoma sofisticiranih sistema, uključujući tenkove "M-1 abrams" i, uskoro im stižu i borbeni avioni F-16. Vojni analitičari, međutim, upozoravaju da će ishod sukoba zavisiti od toga ko ispali najviše artiljerijskih granata.

"Pitanje broj jedan koje trenutno posmatramo je municija", rekao je zvaničnik NATO-a. "Tu Rusija zaista ima značajnu prednost u proizvodnji i stvara značajnu prednost na bojnom polju".

Ruske fabrike rade svaki dan, u smenama od 12 sati, rekao je zvaničnik NATO-a. Oko 3,5 miliona Rusa sada radi u sektoru odbrane, u odnosu na negde između dva i 2,5 miliona pre sukoba. Rusija, takođe, tvrdi NATO, uvozi municiju. Iran je prošle godine poslao najmanje 300.000 artiljerijskih granata - "verovatno više od toga", kaže NATO zvaničnik - a Severna Koreja je obezbedila najmanje 6.700 kontejnera municije sa milionima granata.

Rusija je "sve što ima stavila u igru", rekao je obaveštajni zvaničnik. "NJihova ratna mašina radi punom parom."

Iako zapadni zvaničnici pokušavaju da ublaže svoj "poraz" i navode da tri miliona granata godišnje nije dovoljno, ostaje činjenica da Zapad ne uspeva Ukrajini da isporuči obećano, niti će u skorijoj budućnosti.

Uz to, navodi Si-En-En, ruska ekonomija je potpuno transformisana. Dok je u postsovjetskom periodu nafta bila vodeći sektor sada je to vojna industrija koja se finansira naftom, objašnjava neimenovani NATO zvaničnik.

Iako će to možda u budućnosti biti problematično za Moskvu, sada funkcioniše.

"Ako pomoć SAD više ne bude stizala, Ukrajinci će možda promeniti mišljenje o pregovorima", rekao je izvor upoznat sa zapadnim obaveštajnim službama.

ŠAMARČINA ZELENSKOM DIREKTNO OD ZAPADA: Kabinet predsednika sve saopštio direkno

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA