Najnovije

Proslavljen prvi vek rada beogradske Građevinske škole 

U prepunoj sali beogradskog „Zvezdara teatra“, u prisustvu bivših i sadašnjih profesora i učenika škole kao i partnera iz državnih institucija i privrednih organizacija, svečano je obleleženo prvih 100 godina najznačajnije srednjoškolske obrazovne institucije u Srbiji i regionu u oblasti građevinarstva, osnovane ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića daleke 1924. godine. 

„Naša škola spada u red srednjih stručnih škola i obrazuje učenike koji će svoj čitav radni vek posvetiti poslovima u građevinarstvu, bez koga nema ni razvoja jedne države niti njenog ekonomskog napretka. S druge strane, obrazovanje mladih je osnov razvoja jednog društva i upravo u tome leži uspeh svakog od nas, u potrebi da stalno učimo, da se usavršavamo, da napredujemo. Znanje nam otvara nove puteve, mogućnosti i vidike“ izjavio je na svečanoj akademiji direktor škole Aleksandar Rakićević. 

Građevinska tehnička škola „Branko Žeželj“ je pre 100 godina osnovana kao Državna srednja tehnička škola, prva te vrste u tadašnjoj Srbiji, koju je upisalo 179 učenika i kojima je znanje prenosilo 19 nastavnika, da bi se, posle samo četiri godine postojanja, u ovu školu upisalo 602 učenika. Prepoznajući značaj uvođenja savremenih tehnologija u građevinarstvu, sredinom devedesetih godina formira se prvo računarsko odeljenje, da bi od 2000. godine izučavanje upotrebe računara u građevinarstvu postao obavezan predmet u svim odeljenjima.

Škola koja je, u međuvremenu, preimenovana u Građevinsku tehničku školu, sa beogradskog Dorćola prelazi 1950. godine u novoizgrađen objekat na Zvezdari, da bi svom imenu 2015. godine dodala ime našeg proslavljenog graditelja akademika Branka Žeželja, poznatog po uvođenju mnogih inovacija u srpsko građevinarstvo, prvensteveno izgradnji objekata od prenapregnutog betona (Hala 1 sa kupolom prečnika 106 metara na Beogradskom sajmu, mostovi preko Dunava kod Novog Sada i kod Beške i mnogi drugi).

Danas je Građevinska tehnička škola „Branko Žeželj“ jedna savremena obrazovna institucija u kojoj se edukuju budući tehničari i inženjeri građevinarstva i arhitekture, sa odličnim spojem teorije i prakse koja se obavlja u brojnim partnerskim građevinskim firmama i arhitektonskim biroima. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA