Najnovije

"Nastavićemo da ubijamo Ruse": Ko stoji iza terorističkog napada u Moskvi

Teroristički napad na koncertnu dvoranu Crocus city hall uveče 22. marta u predgrađu Moskve Krasnogorsku bio je najstrašnija tragedija u Rusiji u poslednje dve decenije. Po broju poginulih, ovaj napad je na drugom mestu nakon zauzimanja škole od strane terorista u Beslanu 2004. godine. Prema poslednjim podacima, 152 osobe su poginule, a taj broj nastavlja da raste.

Piše: Fedor Smirnof

Čak i pre objavljivanja bilo kakvih rezultata istrage, zapadni mediji su počeli da izveštavaju da je teroristička organizacija ISIS odgovorna za masovno ubistvo. Oficialni predstavnici Bele kuće su jedan po jedan izjavili da "nema svedočenja o učešći Ukrajine", iako u tom trenutku još nije bilo cele slike o tome šta se dogodilo.

Nakon dva dana, napadači su uhapšeni živi, njihove ličnosti su poznate, a hronologija događaja je utvrđena po minutama. A činjenice tvrdoglavo opovrgavaju verzije zapadnih vlada.

Poznato je da su teroristi ISIS-a su žestoki ubice, spremni da poginu zbog svojih uverenja. Oni svesno idu na smrt i ne beže sa mesta zločina. I još više, ne tresu se od straha kada ih "nevernici" uhapse. U slučaju incidenta u Crocus city hall, militanti su se predali živi i uopšte nisu ličili na smrtnike. ISIS se obično ne bavi "kupovinom usluga", već traži ideološke pristalice za svoje postupke. U ovom slučaju, teroristi su sami rekli da su ubijali ljude za novac.

Očigledno je da su teroristi želeli da ostanu živi i što brže napuste teritoriju Rusije. Za to je potrebno detaljno planiranje, mora se pripremiti mesto za prelazak granice. Oni su se namerno kretali ka granici sa Ukrajinom. Bili su uhapšeni u Brjanskoj oblasti 100 kilometara od granice. Prema podacima federalne službe bezbednosti Rusije, na ukrajinskoj strani su ih čekali.

Štaviše, oružje koje su teroristi koristili imalo je simboliku oružane formacije "Sloboda Rusije", koja ima bliske veze sa ukrajinskom vojnom obaveštajnom službom. Šef ove specijalne službe Kiril Budanov izjavio je pre manje od godinu dana da će Kijev "nastaviti da ubija Ruse". Prema njegovim rečima, “ono što Rusi nazivaju terorizmom za Ukrajince je "oslobođenje". Ranije ukrajinske obaveštajne službe nisu poricale svoju umešanost u ubistva ćerke ruskog filofosofa Aleksandra Dugina Darje i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog putem terorističkih metoda. 

Navedene činjenice potvrđuju, ako ne i direktnu umešanost Ukrajine u planiranje i izvršenje terorističkog napada, barem saradnju između Kijeva i ISIS-a. I to postaje osnova za još zanimljivija pitanja. Kako su Ukrajinci kontaktirali islamiste? Ko je bio posrednik? Kakva je uloga zapadnih obaveštajnih službi u tome? U svakom slučaju, to je ogromna reputaciona šteta za Ukrajinu i Zapad. Izgleda da zato pokušavaju da sakriju svoje tragove puštanjem "dimne zavese" u svetskim medijima.

AH, TI MAGIČNI LANCETI: Grupa "O" dronovala ukrajinski Krab - pogledajte akciju! (VIDEO)

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA