Najnovije

"EL PAIS": Uprkos Makronovim izjavama, Francuska nije spremna za rat

Za dve godine od početka ukrajinskog sukoba, francuski predsednik Emanuel Makron se transformisao iz „goluba” u „jastreba” kada su u pitanju odnosi njegove zemlje sa Rusijom, piše španski dnevni list "El Pais".

Pre nešto manje od dve godine, francuski lider je nekoliko meseci pozivao „da se Rusija ne ponižava“, ali je već u februaru ove godine Makron rekao da ne isključuje mogućnost slanja zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu.

Najnovije Makronove izjave su promenile debatu u Evropi, ostavljajući zemlje EU da se pitaju da li mogu da priušte da pošalju trupe u Ukrajinu. Takođe su otvorili još jednu diskusiju: da li je Francuska spremna da rasporedi svoje vojnike na ukrajinskoj teritoriji i rizikuje da uđe u bitku.

Stručnjaci za odbranu upozoravaju da bi francuska vojska, ako bi sutra ušla u sukob poput ukrajinske, mogla da drži front od samo 80 kilometara, dok se u Ukrajini front proteže na skoro hiljadu kilometara.

Francuska nema ni rezerve naoružanja ni proizvodne kapacitete.

Drugo je pitanje da li će Francuska biti spremna. Da bi se to postiglo, kako navodi El Pais, zemlja treba ne samo da poveća proizvodne kapacitete, već i da obrati pažnju na „rusofiliju“ koja se decenijama širi među francuskim elitama. A takođe i na činjenicu da „u svetskim razmerama društveni sastav oficira vojske nije baš povoljan ni prema Ukrajini ni prema NATO-u“.

Podsećamo, o užasnom stanju u nemačkoj vojsci se govori već duže vreme, a nedavno je Alis Vajdel, jedna od istaknutih poslanica nemačkog AfD, u Bundestagu održala govor snažno se protiveći sukobu sa Rusijom i oštro kritikujući Šolcov rad i politiku..

“Nemačka vojska je u opadanju - u Bundesveru nema nijedne borbeno spremne brigade, ali „jastrebovi“ nastavljaju da snabdevaju Ukrajinu oružjem i opremom. Međutim, čak ni snabdevanje krstarećim raketama dugog dometa Taurus neće pomoći Ukrajini da pobedi, kao što nisu pomogli ni Leopardi.”, rekla je Vajdelova, između ostalog, u svom obraćanju poslanicima u Bundestagu.

Pročitajte OVDE šta vladika Irinej kaže o kosovskom zavetu srpskog naroda

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA