Najnovije

NATO NASTAVLJA OTIMAČINU: Evo šta znači novi status "Kosova" u NATO parlamentu

Status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a omogućio bi Kosovu "dodatne pogodnosti", kažu za "Kosovo onlajn" u toj organizaciji i ističu da se konačna odluka o pridruženom članstvu "Kosova" očekuje na plenarnoj sednici u Sofiji krajem maja.

"Kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO-a, Skupštini Kosova bi bile odobrene dodatne pogodnosti. To bi uključivalo dodatnog predstavnika za Delegaciju Skupštine Kosova u PS NATO-a, kao i pravo da automatski preuzme reč u procedurama Parlamentarne skupštine NATO-a (a ne po diskrecionom nahođenju predsedavajućeg), da podnese amandmane na nacrt rezolucija PS NATO-a i, pod određenim okolnostima, da učestvuje u posetama komiteta PS NATO-a drugim zemljama", navodi se u pisanom odgovoru za "Kosovo onlajn".

Ističu da se konačna odluka PS NATO-a o pridruženom članstvu očekuje na sledećem sastanku, na plenarnoj sednici u Sofiji u Bugarskoj koja će biti održana krajem maja.

Podseća se da je Parlamentarna skupština NATO-a "nezavisna od NATO-a", ali da "obezbeđuje vezu između NATO-a i parlamenata zemalja članica".

Podsetimo, Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a, u Estoniji, odlučio je pre dva dana da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije tzv. skupštine Kosova u tom telu Driton Hiseni.

Pročitajte OVDE šta vladika Irinej kaže o kosovskom zavetu Srba

Izvor: Kosovo Onlajn / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA