Najnovije

ALARM NA KOSMETU! Ponestaje i hrane za pacijente (VIDEO)

Kolegijum kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica, sa doktorom Zlatanom Elekom na čelu, izneo je probleme sa kojima se ova bolnica suočava nakon što je na snagu stupila uredba prištinske Centralne banke kojom se zabranjuje dinar. Najugroženiji su zaposleni ove ustanove, ali i bolesnici za koje ponestaje hrane.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica je, na konferenciji za novinare, naveo najugroženije kategorije koje ispaštaju zbog zabrane dinara.

Prva kategorija su zaposleni ovog kliničko bolničkog centra, a kako Elek podseća, radi se oko 1.700 radnika, čije porodice zavise od ovih primanja.

„Znate da nam plate iz Srbije dolaze redovno od 2013. godine i da su u više navrata uvećane. Sada su svi radnici ugroženi jer ne mogu da podignu novac. Vidite ogromne redove ispred jedine banke u kojoj možemo da podignemo novac - Banke Poštanske štedionice. Ovim su direktno ugroženi lekari, medicinske sestre, osoblje, tehničari, vozači, spremačice. Osuđeni smo ponovo da idemo u centralnu Srbiju da podižemo lične dohotke, u Rašku, Novi Pazar i Kraljevo“, kazao je Elek.

Druga ugrožena kategorija su bolesnici, jer u KBC Kosovska Mitrovica ponestaje hrane. Unutar centra ima preko 500 kreveta.
„Nama su dobavljači sa ovih prostora i plaća se isključivo u dinarima. Opstruirani smo na dva načina jer postoji nekakva zabrana koju mi nismo videli u pisanoj formi a to je zabrana uvoza hrane iz Srbije. Naši nabavljači nisu u mogućnosti da nabavljaju hranu koja je propisana tenderskom dokumentacijom.

Drugi način je što mi ne možemo da platimo tu hranu u dinarima i oni su problemu, a samim tim i bolesnici“, naveo je Elek dodajući da su najugroženiji dijabetičari, operisani pacijenti i oni koji boluju od malignih bolesti.

Treći problem jer gorivo, i Elek navodi da će uskoro saniteti ostati bez goriva jer gorivo plaćaju u dinarima.

„Ne zbog toga što Srbija ne prebacuje novac, nego mi ne možemo da platimo“, dodaje on.
Četvrti problem je grejanje, jer se bolnica greje na mazut, što se takođe plaća u dinarima.

„Da bi bolnica normalno funkcionisala, nas za održavanje instrumenata poput rentgena, opslužuju firme iz Srbije. Ni te servisere koji održavaju naše aparate nismo u mogućnosti da platimo zašto što smo i obavezi da ih platimo jednim platežnim sredstvom - dinarima“, kaže Elek.

Isto važi i za majstore koji održavaju ovu ustanovu, a Elek dodaje da je problem i u uslugama kao što su pregledi za vozački ispit, sistematskih pregleda, participacija za analize koje se plaćaju u dinarima.

Elek je naveo da je današnja konferencija za štampu ujedno i apel celokupnoj međunarodnoj zajednici i svim političkim činiocima koji mogu da utiču na Prištinu da se ova odluka odloži i dodao da je pristalica dijaloga i mirnog rešenja ovog problema, preneo je Kosovo onlajn.

On je naveo i da će razgovarati sa resornim ministarstvom i sa Vladom Srbije i da će preovladati razum, te da će se naći kompromisno rešenje na obostrano zadovoljstvo a prevashodno kompromisno za srpsku zajednicu.

GORI NEBO I ZEMLJA - RAT DOBIJA NA UBRZANJU! Sve sa prve linije fronta (BRIFING)

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA