Najnovije

KURTI OPET BUNCA: Hoće što pre u EU zbog "bezbednosne pretnje iz Srbije"

Imajući u vidu "bezbednosne pretnje" koje dolaze iz Srbije, "Kosovu" treba dati podsticaj ka evropskim integracijama, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na konferenciji "Parlamentarna diplomatija za regionalnu bezbednost i evroatlantske integracije".

Po njegovim rečima, Evropska unija i NATO treba da imaju isti pristup prema "autokratskom režimu" u Srbiji kao i prema Rusiji zbog sukoba u Ukrajini – NATO je odgovorio RF tako što je primio Finsku i Švedsku u članstvo, a EU tako što je Ukrajini, Moldaviji i Gruziji dala status zemlje kandidata.

"Bezbednosnim pretnjama Zapadnom Balkanu, koje dolaze iz Srbije, treba pristupiti na isti način, odnosno davanjem 'Kosovu' status zemlje kandidata za članstvo u EU i članstvo u Savet Evrope", rekao je Kurti a preneo Radio Slobodna Evropa.

Aludirajući na povećane tenzije između Prištine i Beograda od kraja 2022, kada su pripadnici srpske zajednice na severu KiM napustili tamošnje institucije, naveo je i da je Srbija od tad četiri puta podizala borbenu gotovost u blizini granice s "Kosovom", "finansirala teroriste", te "širila laži kako bi opravdala agresivne postupke prema 'Kosovu' i regionu".

Kurti je ujedno optužio Srbiju da blokira evroatlantski put "Kosova".

"Nedostatak napretka u članstvu 'Kosova' u EU i Savetu Evrope nije vezan za nedostatak demokratije i jake zaštite manjinskih prava i ljudskih prava već za ponašanje autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresovana za NATO ili članstvo u EU. Nastoji da blokira napredak celog regiona, sputavajući ceo region", rekao je Kurti.

Dodao je i da se evropske i atlantske integracije "Kosova" ne mogu sprovesti bez podrške međunarodnih prijatelja.

Pročitajte OVDE o statistikama koje je objavio Đilas

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA