Najnovije

Ruska vojska otkrila u ukrajinskim dronovima baterije NASA

Ruski stručnjaci su pronašli u zaplenjenim ukrajinskim dronovima baterije koje NASA koristi u programu za istraživanje Marsa, rekao je za Sputnjik Dmitrij Kuzjakin, generalni direktor Centra za integrisana bespilotna rešenja (CKBR).

„Jedan od prvih FPV-dronova protivnika koji nam je dostavljen imao je istu bateriju koju su koristili Amerikanci u NASA-inoj misiji za istraživanje Marsa. Po svemu sudeći, Ukrajina je sklopila prve FPV-dronove uz pomoć američkih „partnera” . Ove baterije su ugrađene jer je planirano da se FPV-dronovi koriste zimi, na veoma niskim temperaturama”, rekao je sagovornik agencije.

RUSKE RAZORNE BOMBE RAZVALJUJU UKRAJINSKU ARMIJU: Pucaju položaji, presečene mnoge linije

Prema njegovim rečima, reč je o veoma skupim baterijama koje se inače ne koriste za kućnu tehniku. Specijalisti kompanije otkrili su i legure aluminijuma u zaplenjenim bespilotnim letelicama, koje SAD koriste u svemirskom programu. Generalni direktor centra pretpostavlja da su Amerikanci isporučili FPV-dronove Kijevu u prvim mesecima sukoba, ali proizvođač nije imao na raspolaganju druge materijale.

„Materijal je sastavljen 70 odsto od obične legure, a 30 odsto - dve stranice raznih homeopatskih dodataka koji obezbeđuju aluminijumu stabilnost u vakuumu. Šta će FPV dronu takav aluminijum?”, primetio je Kuzjakin.

Sagovornik agencije je dodao da Centralni konstruktorski biro redovno dobija zaplenjene bespilotne letelice iz zone specijalnih operacija, koje sadrže mnogo korisnih informacija i materijala za analizu.

CKBR bavi se punim ciklusom pitanja vezanih za borbenu upotrebu FPV sistema: od obuke za upravljanje i efektivne upotrebe do proizvodnje samih dronova. Kompanija je napravila liniju borbenih FPV-dronova „džoker”, prenosi Sputnjik.

Zelenski povukao radikalan potez! Niko više nije siguran: Jedan čovek je platio najveću cenu, svi se pitaju - ko je sledeći?

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA