Najnovije

ZNAK OČAJA KIJEVA: Ubacivanje ovih tenkova je bio jasan znak

Ukrajina se plašila da će američki tenkovi biti uništeni jednako kao i britanski čelendžeri" i nemački "leopardi. Ti razlozi su otišli u drugi plan, jer oružanim snagama danas nedostaje sve, čak i ljudi i moral

Američki tenkovi M1 "abrams", koji su krajem 2023. godine SAD isporučile Ukrajini, ponovo su dospeli na naslovne strane medija, ali to je samo znak očaja koji je zavladao u Kijevu, izveštava "Epoh tajms".

Razlog za obnavljanje interesa medija je činjenica da su četiri "abramsa" uništena za svega 12 dana. Postoje razlozi zbog kojih Ukrajina sve do skora nije koristila "abramse" na linijama fronta.

Tenk M1 "abrams" je veoma efikasan, ali je i veoma skup i zahtevan za održavanje. To podrazumeva odgovarajuću infrastrukturu i logistiku. Ukrajinska vojska se suočila sa snažno utvrđenim odbranom na takozvanoj liniji Surovikina, koja je uključivala zamke za tenkove, artiljerijsku vatru, rovove, dronove i minska polja. To se pokazalo efikasnim protiv svih drugih tenkova kojima raspolažu kijevske snage. Zbog svega toga, Kijev tokom protivofanzive nije koristio američke tenkove.   

Drugim rečima, razlozi su bili propagandni: i Kijev i Bajdenova administracija su se plašili uništenja "abramsa".  

Da je i Rusija prepoznala propagandnu vrednost uništavanja zapadnog "čudesnog oružja", pokazalo je stvaranje borbenih grupa ubica tenkova (TKG), koje su se specijalizovale za uništavanje tenkova koji su isporučeni sa Zapada, pre svega iz SAD.

Kako bi ohrabrili akcije ovih snaga, ruska preduzeća i zvaničnici su ponudili i novčane nagrade za uništavanje ili zarobljavanje zapadne vojne opreme.

Guverner Zabajkalskog regiona Aleksandar Osipov je u januaru obećao vojnicima tri miliona rubalja (37.000 dolara) za zarobljavanje operativnog tenka "leopard 2". Ruska hemijska kompanija "Fores" je saopštila da će platiti pet miliona rubalja (70.700 dolara) za takav trofej.

Rusi su posebnu pažnju posvetili "abramsima", zbog čega je korišćenje ovih tenkova postalo izuzetno opasno.

Međutim, sa ogromnim gubicima koje je pretrpela, Ukrajini je ponestalo svega, uključujući i municiju i ljude. Pošto je Rusija prešla sa odbrane na ograničene ofanzivne operacije, propagandni razlozi su za Kijev otišli u drugi plan. Ukrajina je odlučila da koristi sve što ima kako bi makar usporila napredovanje ruskih snaga, uključujući i 31 "abrams".

Zelenski povukao radikalan potez! Niko više nije siguran: Jedan čovek je platio najveću cenu, svi se pitaju - ko je sledeći?

Prema izveštajima ruskih medija, prvi "abrams" je uništen u napadu Samarske 15. motorizovane brigade.

On je najpre pogođen sa dronom kamikazom, a zatim je dokrajčen raketnim bacačima. Drugi "abrams" je sa dve bespilotne letelice (UAV) uništila ruska grupa "Centar". Treći "abrams" je uništio ruski tenk T-72B3,  protivtenkovskom raketom ispaljenom iz topa, a to je nešto što "abrams" nemaju.

Pritom, "abrams" je uništen jednim hicem. Četvrti "abrams" je uništila ruska artiljerija.

Upotreba protivtenkovskih projektila, kao što je 9M119M "refleks", kojim su opremljeni tenkovi T-72, uključujući T-72B3 i visoko isplativ T-90M, omogućava ruskim tenkovima da nadmaše "abramse". Čak i modernizovani tenkovi T-72 predstavljaju veliku pretnju najnaprednijim zapadnim tenkovima.

Uništenje četiri tenka M1 "abrams" u veoma kratkom periodu, koje je usledilo nakon uništenja britanskih "čelendžera" i nemačkih "leoparda", podiglo je moral ruskim snagama.

RUSKE RAZORNE BOMBE RAZVALJUJU UKRAJINSKU ARMIJU: Pucaju položaji, presečene mnoge linije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA