Najnovije

"Koha": Više nije siguran ulazak "Kosova" u Savet Evrope

Tzv. Kosovo ne može da računa na sigurne glasove u Saveta Evrope samo zato što su 34 zemlje članice priznale nezavisnost, piše "Koha"

Od stava Kvinte zavisi da li će glasanje za članstvo Prištine u Savetu Evrope biti odloženo ili neće dobiti dovoljno glasova, piše "Koha" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore iz zemalja članica Saveta Evrope.

Izvori tvrde da je razlog za to stav Kvinte o obavezi formiranja Zajednice srpskih opština.

Navodi se da su na poslednjem sastanku ambasadori Kvinte predstavnicima Prištine usmeno preneli zahtev da uputi na razmatranje Ustavnom sudu nacrt statuta ZSO, a izvori "Kohe" tvrde da bi izostanak pozitivnog odgovora sa KiM mogao da dovede do izostanka podrške Kvinte za članstvo "Kosova" u Savetu Evrope.

 "Postoje zemlje koje su priznale KiM i koje podržavaju članstvo u Savetu Evrope, ali bi promenile stav ako dobiju signal od Kvinte", rekao je izvor i dodao da bi, ukoliko zemlje Kvinte to budu sugerisale, glasanje moglo da se odloži za godinu dana.

Da bi se prihvatila nova država članica, glasanje na drugom nivou u Savetu Evrope može da se obavi i od strane predstavnika zemalja članica, kao što su ambasadori, ali bi u tom slučaju bilo potrebno jednoglasno glasanje, što je nemoguće u slučaju Prištine.

 "Čak i iz zemalja Kvinte dobijamo različite signale jer postoje dve zemlje koje se više zalažu za, dve koje su skoro protiv, dok je stav Sjedinjenih Američkih Država vrlo zagonetan", rekao je jedan od diplomata.

Čak su i neke diplomate rekle da i poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i oni iz zemalja koje su priznale "Kosovo" iz svojih ministarstava dobijaju preporuke da glasaju protiv u Skupštini, pa se može desiti da svi poslanici koji dolaze iz zemalja koje su priznale nezavisnost KiM ne glasaju u korist Prištine.

ALEKSANDAR PAVIĆ: Ne nasedajte, objavljena je lažna vest da sam otišao od Nestorovića

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA