Najnovije

ISPOVEST PREMIJERA: "Dedu su mi ubile ustaše, otac se rodio nakon njegove smrti"

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj familiji broje desetinama, te da su i u poslednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene i spaljene.
Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

U saopšštenju koje je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima prosledila redakcijama, premijer ističe da je time reagovao na pisanje hrvatskog provladinog Jutarnjeg lista kao "sin običnog srpskog izbeglice".
Jutarnji je, naime, objavio tekst u kojem se tvrdi da niko od rodbine premijera Srbije nije stradao od ustaša, te da on iskrivljuje istinu o stradanju svojih predaka u Čipuljiću kod Bugojna.
Vučić je istakao da je već navikao da i on i njegov posao trpi brojne neistine: "Ali, nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice", naveo je Vučić i dodao da je hrvatski provladin dnevnik to valjda učinio usled političkih poraza koje su doživeli posle napada na Srbiju. "Objavili su tekst u kome se rugaju ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, u stvari, nisu pobile", naveo je Vučić istakavši da tim povodom oseća dužnost da, zbog poštovanja prema brojnim ubijenim ljudima, te istini radi, saopšti sledeće: "Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca." Takođe, navodi dalje Vučić, ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža familija njegovog oca. Svi su, dodaje, ubijeni na početku Drugog svetskog rata. "U poslednjem ratu, s početka 90-ih, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić. Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama", naveo je premijer u izjavi koju je potpisao kao "sin običnog srpskog izbeglice". U poslednjem ratu, ističe, sve kuće Vučić, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene. "To su, takođe, obavili hrvatski junaci, jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane", navodi Vučić, koji na kraju poručuje da ne misli da je manje ili više vredan zbog toga što je Srbin pravoslavne vere. "I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke veroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. ni 1991. godina", naveo je i poručio da onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine želi manje mržnje i veruje da će shvatiti i razumeti da prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu doneli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti.
Pročitajte još: 
Srbi i Hrvati, ukazao je, imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslenici iz Hrvatske. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA