Najnovije

SIRSKI PANIČNO IZNOSI SAZNANJA: Putin naredio da sve mora da bude gotovo do 9. maja

General-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, izjavio je da je rusko vojno vođstvo dalo zadatak trupama da do 9. maja zauzmu grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti.

Na taj datum Rusija obeležava Dan pobede u znak sećanja na trijumf nad nacističkom Nemačkom, koji je izvojevan uz pomoć saveznika.

Ukrinform prenosi da je Sirski navode o roku koji su generali pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina dali vojsci za osvajanje Časiv Jara objavio na svom nalogu na Fejsbuku.

- Neprijatelj koncentriše napore kako bi probio našu odbranu zapadno od Bahmuta izašao na kanal Siverski Donjec-Donbas, zauzeo naselje Časiv Jar i stvorio uslove za dalje napredovanje ka širem gradskom području Kramatorska - naveo je Sirski.

KREĆE POTPUNI RASPAD KIJEVA I CELE UKRAJINE: Počinju velike pripreme za priznanje poraza

On je naglasio da "herojska odbrana ukrajinskih brigada sprečava Rusi u primeni tih planova".

- Koristeći brojčanu prednost i razne motivacione faktore, uključujući pogubljenja, odvojene grupe neprijateljske pešadije su napredovale ka mikroreonu " Novi", ali su uništeni dejstvom dronova-kamikaza i artiljerijskom vatrom - napisao je Sirski u postu.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to, pretnja je i dalje aktuelna, s obzirom na to da je rusko vojno vođstvo dalo zadatak trupama da do 9. maja zauzmu Časiv Jar.

- Kako bi se adekvatno odgovorilo na delovanje neprijatelja i osnažila odbrana naših trupa u tom pravcu, mere su preduzete kako bi se brigade značajno ojačale municijom, dronovima i uređajima za elektronsko ratovanje - naveo je glavnokomandujući ukrajinske vojske.

Sirski je kao glavni zaključak dvodnevne posete frontu naveo potrebu za poboljšanjem kvaliteta obuke ukrajinskih trupa, uključujući moralnu i psihološku komponentu, povećanje broja visokotehnoloških bespilotnih sistema za razne namene kojima bi rukovali obučeni operateri, kao i poboljšanje kvaliteta izvođenja asimetričnih operacija čiji je cilj smanjenje brobenog potencijala Rusa.

- Mi nastavljamo da preduzimamo organizacione mere sa naglaskom na povećanje efikasnosti upravljanja, eliminasanje dupliranja i usmeravanja oslobođenih resursa radi podrške borbenim jedinicama i pod‌jedinicama. Glavni zadatak tih mera jeste povećanje borbene sposobnosti naših trupa, spasavanje života naših vojnika, osujećivanje planova neprijatelja i obezbeđivanje obuke rezervista - napisao je Sirski.

Ukrinform navodi da je on juče izjavio da se situacija na istočnom frontu značajno pogoršala poslednjih dana.

(Kurir.rs/Ukrinform/Preveo i priredio: N. V.)
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA