Najnovije

Španija neće da glasa za prijem tzv. Kosova u SE; Italijani i Mađari imaju uslov

Članovi italijanske i mađarske delegacije podneli su danas amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je da će ta zemlja zadržati svoju poziciju prema Prištini po pitanju članstva u Savetu Evrope, odnosno da će biti protiv.

"Što se tiče Komiteta ministara, gde je izneta pozicija Španije, ono što možemo da kažemo jeste da Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu", kaže se u odgovoru za prištinske medije, u kojem uz Kosovo stoji fusnota.

Navodi se da Španija, takođe, ne vidi drugi način za rešavanje sporova između tzv. Kosova i Srbije, osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Italijanska i mađarska traže formiranje ZSO kao uslov
Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) podneli su danas amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope (SE) kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština.

"Skupština smatra da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom neophodan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, međunarodna obaveza preuzeta u okviru dijaloga uz podršku EU, a pre svega način da se unapredi demokratsko učešće i osnaživanje kosovskih Srba i obezbeđivanje zaštite njihovih prava. Skupština, stoga, očekuje da će Vlada Kosova preduzeti značajne i opipljive korake u cilju što skorijeg osnivanja ZSO. Skupština smatra da bi osnivanje Zajednice trebalo da bude istaknuto u budućem razmatranju zahteva Kosova za pristupanje Savetu Evrope od strane Komiteta ministara", navodi se u amandmanu pod rednim brojem 13 u koji je Tanjug imao uvid.

Taj amandman podržalo je sedam članova italijanske i jedan član mađarske delegacije.

U amandmanu pod rednim brojem 14, koji su podržali isti članovi italijanske i mađarske delegacije, navodi se da tzv. Kosovo treba dobije poziv za članstvo u Savetu Evrope tek nakon što "budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope sutra će glasati o članstvu tzv. Kosova, a Odbor za pravna pitanja i ljudska prava PS SE danas je podržao Nacrt mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Ipak, na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, srpska delegacija podnela je 10 amandmana, a među njima i jedan kojim se traži odlaganje odluke o zahtevu za članstvom Kosova.

RUSI SPOMINJU NUKLEARKU! Kijev može da izazove katastrofu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA