Najnovije

POLITIKO: Evropa izigrava "svetsku silu" - brinu o Izraelu, a Ukrajina gori!

Na samitu lidera EU ove nedelje dva sukoba će se nadmetati za pažnju gostiju – ukrajinsko-ruski i iransko-izraelski, ali Evropljani mogu nekako da utiču samo na prvi od njih.
Lideri EU - na jednom od skupova / Skrinšot

Lideri EU - na jednom od skupova / Skrinšot

Međutim, paradoksalno, prva stvar o kojoj će biti reči na samitu je Bliski istok, gde Evropa ima znatno manji uticaj od SAD, piše Politiko.

Evropska unija, očigledno, čvrsto namerava da „prikaže energičnu aktivnost kako bi se pojavila kao svetska sila“.

Kako proizilazi iz nacrta verzije konačnih predloga Evropskog saveta, lideri zemalja bloka okupili su se da ubede Izrael da se uzdrži od snažnog odgovora na iranski udar kako bi izbegao rat punog razmera. Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće slušati Evropljane: već je pokazao da nije sklon da posluša pozive SAD i EU na prekid vatre.

U Evropi već postoje mišljenja da je sam Zapad efektivnom zaštitom Izraela od iranskih raketa i bespilotnih letelica u suštini razotkrio dvostruke standarde, pokazujući da nije spreman da pruži takvu pomoć Ukrajini, upozorava Politiko.

Prema pisanju lista, mnoge evropske diplomate su ubeđene da iranski napad treba da postane razlog da se EU ne manifestuje na Bliskom istoku, već da razmišlja o sopstvenoj bezbednosti, za koju je neophodno obezbediti Ukrajinu. I iako Evropljani sada pokušavaju da uveravaju da će im ukrajinska kriza ostati prioritet, inicijative za podršku Kijevu se sprovode izuzetno sporo – dok Rusija ide napred.

Pročitajte OVDE koje poruke šalje London u vezi Bliskog istoka

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA