Najnovije

U NATO SEDIŠTE STIGLA KOVERTA IZ SRBIJE: Vreme je za naplatu!

Prva tužba protiv NATO zbog oboljevanja posle bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom stigla je u Brisel u sedište Alijanse. Ovo više niko ne može da zaustavi, presude u korist vojnika u Italiji probile su led, sada nas zovu iz Češke da pomognemo, oboleli su i njihovi vojnici koji su bili na Kosovu i Metohiji.

NATO vojska. (Foto: Jutjub)

Ovo za Sputnjik kaže advokat Srđan Aleksić koji je krajem januara podneo Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO-a, sa zahtevom za odštetu, zbog trovanja osiromašenim uranijumom. On nam najavljuje da će se uskoro znati da li NATO osporava ili prihvata tužbeni zahtev.

Reč je o slučaju pukovnika vojske iz Beograda koji je nedavno otišao u penziju. On je boravio 210 dana u kopenenoj zoni bezbednosti na Kosovu i Metohiji i siguran je da je to razlog što ima rak.

U pripremi tužbe Aleksiću je pomogao advokat iz Rima Anđelo Tartalja, koji je prvi u svetu dokazao uzročno - posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i kancera. Sada i kao član Advokatske komore Niša, Tartalja u utorak stiže u Srbiju kako bi pomagao u pravljenju plana dalje borbe za pravdu i obeštećenje žrtava bombardovanja SR Jugoslavije.

"Vrlo skoro očekujemo odgovor iz Brisela, tužba je odmah prevedena na engleski. Viši sud je još 25. marta preko ministarstva tužbu poslao u Brisel, u sedište NATO-a. Sud je dao nalog tuženoj strani da se izjasni u roku od 30 dana od prijema tužbe, videćemo da li će da ospore ili prihvate tužbeni zahtev. Ako odbiju, Viši sud u Beogradu može da donese presudu i mimo njih", kaže Aleksić.

Nekima u Srbiji smeta tužba

On dodaje da je prešao težak put podmetanja raznih klipova da bi podneo ovu tužbu, jer to, kaže, nekima u Srbiji očigledno ne odgovara. Prvo je trebalo dokazati pravnicima i advokatima u našoj zemlji da je NATO pravno lice.

"Naravno da NATO kao organizacija ima svojstvo pravnog lica, imaju i svoj fond, novčana sredstva za nadoknadu štete. Kao organizacija potpisali su ugovor o Partnerstvu za mir sa Srbijom, sa mnogim zemljama i oni se pojavljuju svuda u ime država NATO članica. Definitivno imaju svojstvo pravnog lica, zato im je tužba i otišla, mnogi su navijali da se to ne desi".

Zašto samo jedna tužba?

Aleksić je upitan i zašto je podneta samo jedna tužba zbog oboljevanja od kancera, najavljeno je pet, a njegovoj inicijativi priključilo se više od tri hiljade ljudi koji veruju da mogu da dokažu da su izgubili zdravlje zbog bombardovanja 1999. godine.

"Samo za ovaj slučaj morali smo da platimo sudsku taksu od 75 hiljada dinara. Mi generalno imamo problem sa sudskim taksama, Tartalja u Italiji taj problem nema, njihov sud je oslobodio ljude taksi. Oni koji su branili našu zemlju, obični vojnici ili oficiri po službenoj dužnosti, danas su bolesni, lečenje ih košta od hiljadu do dve hiljade evra mesečno. Treba da plate taksu za tužbu, taksu za odluku, veštačenja. U spor ne mogu da krenu bez nekoliko hiljada evra, odakle im taj novac", kaže Aleksić.

Donatori mogu da pomognu

On dodaje da zajedno sa italijanskim kolegom pokušava da nađe donatore koji bi pomogli, a tražio je i od Suda oslobađanje od plaćanja taksi, čeka odgovor.

Ovakve tužbe ne zasteravaju

Advokat Tartalja dobio je većinu sporova koje je pokrenuo, tužio je državu Italiju kao članicu NATO, pošto su italijanski vojnici poslati iz svoje zemlje na Kosovo. U timu sa Aleksićem tuži NATO i zato što je nelegalno bombardovao Srbiju i izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

"Takve tužbe ne zastarevaju, a naša ima sve dokaze, pre svega preko 200 presuda italijanskih sudova, jednu presudu Suda za ljudska prava u Strazburu, ali i dokaz Svetske zdravstvene organizacije u kome je utvrđeno da pojedine vrste radijacije izazivaju kancer. Upravo to se dešava našim ljudima i Italijanima. Priložili smo i ispitivanje koje je vršila Američka vojska u Kaliforniji, na njihovim vojnicima. Pojavili su se parametri koji su identični onima kod Italijana, prisustvo teških metala u krvi, osiromašenog uranijuma", objašnjava Aleksić.

U italiji krava skuplja od srpskog života

On dodaje da su oboleli italijanski vojnici, ali i civili koji su boravili na Kosovu i Metohiji kao odštetu dobili zmeđu 700 hiljada i milion evra, a da je kod nas obeštećenje od 10 do 15 hiljada.

"Tartalja mi je rekao, dragi moj prijatelju, u Italiji jedna krava je skuplja od srpskog života, to nećemo da radimo, tražićemo minimum od 100 hiljada evra. To je kod njih minimalno obeštećenje, milion evra je normalno obeštećenje za pogibiju, ranjavanje, muke kroz koje čovek prolazi. Oni su to izazvali i zato treba da plate", kaže Aleksić u nadi da NATO neće uspeti da nađe osnov da odbije tužbu.

Na pitanje da li je razmišljao da pojedinačno tuži sve zemlje koje su bombardovale SR Jugoslaviju, kao što je to učinio italijanski kolega, Aleksić kaže da je razmišljao o tome, da bi to bio dobar put, ali da niko od žrtava ne bi mogao da podnese teret sudskih troškova.

"Ova tužba je objedinila sve zemlje, ako prođe, a optimista sam, spremni smo da idemo i na Sud u Strazburu. Ne mogu više NATO lobisti u Srbiji da fantaziraju i da nam sole pamet da ne postoji uzročno - posledična veza između osiromašenog uranijuma i kancera, kada je Vrhovni sud Italije doneo presude - dokazi postoje. Kolega Tartalja je jedini u svetu tu vezu dokazao. Sada nas zovu Česi, idemo u septembru da pomognemo njihovim advokatima. Oni takođe imaju obolele vojnike koji su bili na Kosovu i Metohiji, a boravili su i u Avganistanu i Iraku. Zovu nas da im prenesemo znanje i iskustvo", kaže Aleksić.

Putin sa Šarlom Mišelom razgovarao o Belorusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA