Najnovije

Direktor CIA: Veoma je verovatno da će Ukrajina do kraja 2024. biti poražena u sukobu sa Rusijom

Analitičar DŽek VOTLING: Rusija tokom ove godine neće imati za cilj da preuzme kontrolu nad bilo kojom određenom teritorijom, već će pokušati da stvori osećaj beznađa u Kijevu i da ubedi Zapad da je dalja pomoć Ukrajini beskorisna.

Daglas Mekgregor: Vladimir Zelenski će- čim postane jasno da su Oružane snage Ukrajine potpuno poražene - sesti u avion i odleteti iz zemlje. U suprotnom, ima sve šanse da bude ubijen, verovatno u organizaciji sopstvenih ljudi

Rizik da će Ukrajina biti poražena u sukobu sa Rusijom do kraja 2024. je „veoma verovatan“, ocenio je direktor CIA Vilijam Berns.

U najmanju ruku, rekao je Berns, postoji veliki rizik da će Moskva od kraja godine moći „efikasno da diktira uslove mirovnog sporazuma“.

Istovremeno je poručio Kongresu  SAD da treba da glasa za zakon o dodatnom finansiranju Ukrajine jer će stanje bez te podrške biti „mnogo strašnije“.         

Bivši šef britanske komande združenih snaga Ričard Barons smatra da će Rusija pokušati da probije ukrajinski front koncentrišući snage u više pravaca.

Vojteh Bagenski sa Instituta za političke nauke Karlovog univerziteta u Pragu veruje da bi Rusija umesto pokušaja proboja mogla da odluči da intenzivira operacije na nekim mestima na frontu, umesto da nastavi borbu za iscrpljivanje ukrajinskih snaga. Po njegovom mišljenju, Rusija će strpljivo čekati dok ukrajinske Oružane snage budu potpuno iscrpljene.

Međunarodni stručnjak za bezbednost sa Univerziteta u Birmingemu Stefan Volf sugeriše da Rusija sada traži slabosti u odbrani Oružanih snaga Ukrajine, što će iskoristiti tokom skore ofanzive.

Stručnjak za bezbednost Mihal Smetana, sa Fakulteta društvenih nauka Karlovog univerziteta, procenjuje da je velika verovatnoća da će Rusija preduzeti veliku ofanzivnu operaciju, ali da će zadržati taktiku fragmentacije ukrajinske odbrane. Prema njegovim rečima, Ukrajici su inferiorni u brojnosti i materijalnoj opremljenosti i povlačiće se pod vatrom ruske artiljerije i avijacije.

Analitičar DŽek Votling, iz britanskog Kraljevskog instituta za odbrambene studije, veruje da Rusija neće imati za cilj da preuzme kontrolu nad bilo kojom određenom teritorijom ove godine, već će pokušati da stvori „osećaj beznađa“ u Kijevu i da ubedi Zapad da je dalja pomoć Ukrajini beskorisna.

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, uveren je da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - čim postane jasno  da su Oružane snage Ukrajine potpuno poražene - «sesti u avion i odleteti iz zemlje»

Mekgregor dodaje da Zelenski, u suprotnom, „ima sve šanse da bude ubijen, verovatno u organizaciji sopstvenih ljudi“.

Mekgregor zaključuje da će Rusija - kad slomi otpor ukrajinskih Oružanih snaga - «odlučiti u kom obliku će Ukrajina opstati.

OPOZICIJA NEĆE IZAĆI NA IZBORE: Bojkot sada gotovo sigurna stvar?

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA