Najnovije

Otkrivamo: Ko u stvari piše deklaraciju o nezavisnosti Republike Srpske?

Iako zakonodavstvo Bosne i Hercegovine ne poznaje proceduru za osamostaljenje jednog od entiteta, na strani Republike Srpske su povelja UN koja daje pravo narodima na samoopredeljenje, kao i demokratska volja građana. Procedure za osamostaljenje Republike Srpske utvrdiće njena Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ.

Ovako profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci i nekadašnji član Vrhovnog suda BiH, akademik Vitomir Popović, komentariše najavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska, ukoliko Generalna skupština UN-a bude usvojila rezoluciju o Srebrenici, pokrenuti proceduru za osamostaljenje.

Dodik je, podsećamo, ovo izjavio na sastanku vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. Prema njegovim rečima, bošnjačka politička elita je, predlažući rezoluciju u UN postigla autogol i, kako je naglasio, razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH.
Narodna skupština Srpske utvrđuje pravila o samostalnosti
Zakonodavstvo BiH i republike Srpske o procedurama za osamostaljenje entiteta ništa ne govori, kaže Popović. O tome nema reči ni u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Pretpostavljam da će, ako se ide u tom pravcu, Narodna skupština Republike Srpske utvrditi neka pravila i procedure koje će biti poštovane prilikom donošenja odluka vezanih za samostalnost i nezavisnost“, naglašava Popović.

Pakt o socijalnim, etničkim, kulturnim i političkim pravima Ujedinjenih nacija daje pravo narodima na samoopredeljenje, dodaje Popović i ističe da Zapad ni ovaj put neće shvatiti poruku koju mu srpski narod šalje iz Republike Srpske.

„Zapad je sada otkrio svoje karte do kraja – oni ne biraju sredstva, ne samo kada je u pitanju BiH, nego i kada je u pitanju svet uopšte. Oni ne drže ni do rezolucija Saveta bezbednosti, niti do samih Ujedinjenih nacija, koje se bave održavanjem mira u svetu. NATO sve više preuzima uloga koju su nekada javno ispoljavale SAD. Pod svoju kontrolu stavio je EU, tako da je njihova borba koncentrisana na to da se NATO što više proširi i da u ovaj savez uđu i Republika Srpska i Srbija“, smatra on.

Svi pritisci na Srpsku sračunati su, prema mišljenju našeg sagovornika na prisiljavanje BiH da postane članica NATO-a. Kada bi zvanična Banjaluka bila zainteresovana za pridruživanje ovom vojnom savezu, Zapad bi omekšao stav, a rezolucija o Srebrenici bila bi skinuta sa dnevnog reda u UN, smatra on.

NAJBOLJE UKRAJINSKE JEDINICE ODBIJAJU DA IDU NA TEREN: Napuštaju Časov Jar i beže od pogibije

Samostalnost Srpske zavisi od Zapada

Deklaracija o nezavisnosti Republike Srpske ne piše se u Banjaluci – nju pišu predlagači i sponzori rezolucije o Srebrenici, kaže predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenad Stevandić.

„Oni stvaraju preduslove za nezavisnost, jer ne dozvoljavaju suživot. Nismo videli da je iko pokrenuo predlog za usvajanje deklaracije o pomirenju, nego osuđujuću deklaraciju koja će izazvati nove sukobe“, ističe on.

Nikakva procedura za secesiju nije unapred predložena, jer Republika Srpska ne vodi secesionističku politiku – jedino ako u pitanju bude život srpskog naroda, on će biti branjen osamostaljenjem Republike Srpske, dodaje Stevandić.

„Republika Srpska ima svoj ustavni položaj i kapacitet, po Povelji UN ima prava na zaštitu od ugnjetavanja i na samoopredeljenje i, ako bude ugrožena iskoristiće sva svoja prava da opstane, decidan je on.

Nije sporna volja građana, niti činjenica da je Republika Srpska samoodrživa i institucionalno organizovana da funkcioniše samostalno – to svi znaju. U pitanju je da li će neko ugroziti njeno postojanje. Ukoliko postojanje Republike Srpske bude ugroženo u BiH, ona će nastaviti da postoji samostalno – Zapad i bošnjačka politička elita su na potezu, a ne Republika Srpska, zaključuje on.

OPOZICIJA NEĆE IZAĆI NA IZBORE: Bojkot sada gotovo sigurna stvar?

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA