Najnovije

OPOZICIJA SE NAŠLA IZMEĐU DVE VATRE: Pola je za izlazak na izbore, a pola za bojkot!

Nekim strankama i političarima će ovi izbori definitivno da znače i kraj političke karijere. Nekima zato što izađu, a nekima zato što ne izađu. Pitanje je samo ko shvata ovde svoju realnu poziciju...
Izbor izbora!?

Izbor izbora!?

Stranke okupljene u koaliciji Srbija protiv nasilja sastale su se sinoć kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je šest stranaka - Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv Stranka slobode i pravde, Srbija Centar i Zajedno, nezvanično saznaje N1.

"Nije tajna, večeras je potvrđeno da imamo različita mišljenja. Deo naših partnera smatra da treba izaći na izbore. Mi iz SSP smatramo da ne treba da se izlazi jer to nisu izbori. Istog stava su i naše kolege iz pokreta 'Srce', 'Zajedno', i DS-a, ali osnovno, ono čime smo se rukovodili, jeste da izbora nema 2. juna, jer ni jedan od uslova koji su trebali da budu ispunjeni, a na osnovu preporuka ODIHR-a nisu ispunjeni", izjavila je za N1 potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Tepić je rekla i da su se mesecima borili, da su uspeli da skrenu pažnju međunarodne javnosti i da su dužni građanima da ostanu dosledni u borbi za izborne uslove.

"Da ostanemo dosledni u promeni izbornih uslova, a ne da izađemo jer se zna da je izborna krađa unapred pripremljena. Obavezali smo se i 9. marta na inicijativu 'ProGlas' zajedno sa koalicijom 'Nada', da na izbore nećemo izaći dok se izborni uslovi ne ispune. I ovo je način borbe, da se ne pristane da se učestvuje na ovakvim izborima", rekla je Tepić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je danas da je većina u koaliciji "Srbija protiv nasilja" za izlazak na izbore 2. juna ukoliko budu ispunjeni, kako je naveo, "minimalni uslovi" koji su postavljeni.

On je, međutim, istakao da će konačna odluka biti doneta večeras nakon sastanka opozicionih stranaka.

"Uspeli smo da dođemo do toga da vlast naposletku ispuni ono što smo tražili. To je jasan pokazatelj da onda kada smo jedinstveni i kada imamo čvrste stavove možemo da se izborimo za ono što tražimo", rekao je Aleksić za TV Insajder, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srbije.

Govoreći o izbornim uslovima, Aleksić je rekao da su u SPN svesni toga da nije moguće primeniti u tako kratkom roku svih 28 preporuka ODIHR, zbog čega su, kako navodi, izneta "tri minimalna zahteva koja sublimiraju sve ostale".

"Stav Narodnog pokreta Srbije je takav da ako se ispune sva tri zahteva idemo na izbore. Svesni smo da ova vlast neće nikada dozvoliti potpuno poštene izbore i zato se moramo boriti u uslovima takvim kakvi jesu", rekao je Aleksić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je juče, da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna. 

Prethodno je, 3. aprila, predsednica Skupštine Ana Brnabić raspisala samo nove beogradske izbore, dok je opozicija tražila da lokalni izbori budu organizovani istog dana kada i u Beogradu, ali da budu pomereni za jesen.

Odluka da svi redovni lokalni izbori budu održani kad i beogradski podrazumeva izmenu Zakona o lokalnim izborima, koju bi narodni poslanici, prema najavama, trebalo da izglasaju u subotu, 20. aprila.

Predlog da i redovni lokalni izbori budu održani 2. juna uputio je još 1. aprila jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić, koji je tada naveo da je 18. april krajnji rok da se promeni Zakon o lokalnim izborima, kojim bi se rok za raspisivanje lokalnih izbora povećao sa 120 na 150 dana pre isteka mandata odbornicima.

Nešto ranije večeras, stranka Zajedno saopštila je da je odlučila da ne učestvuje na izborima raspisanim za 2. jun 2024. zbog toga što, kako navode, nije obezbeđen minimalan nivo uslova da ti izbori budu slobodni i pošteni.

Iz ove stranke odlučili su da ostanu pri usaglašenoj odluci koalicije SPN, koalicije NADA i Proglasa, potpisanoj 9. marta, da je potrebno ispuniti minimum uslova da bi se izašlo na izbore i poslednjoj inicijativi ovih entiteta, da se u skladu sa predloženim Ustavnim zakonom, svi lokalni izbori održe na jesen, kako bi se mogle usvojiti i primeniti preporuke ODIHR-a, prenosi "Nova".

"Stranka Zajedno je odlučila da ne učestvuje na izborima raspisanim za 2. jun 2024. godine, zbog toga što nije obezbeđen minimalan nivo uslova da ti izbori budu slobodni i pošteni. Zajedno zahteva da NSRS usvoji Ustavni zakon, u tekstu koji je predložen jednoglasnom odlukom Proglasa i svake od stranaka koje čine koalicije SPN i NADA", navodi se u saopštenju stranke Zajedno.

Demokratska stranka apelovala je na koaliciju Srbija protiv nasilja da pokaže jedinstven stav, ali je naglasila da će ukoliko većina u koaliciji bude za izlazak na izbore i oni poštovati tu odluku "zbog jedinstva koalicije".

"Demokratska stranka ostaje pri usaglašenoj odluci SPN, koalicije NADA i ProGlasa, potpisanoj 9. marta, da je najpre potrebno ispuniti minimum uslova da bi se izašlo na izbore i poslednju inicijativu ovih entiteta da se objedinjeni lokalni izbori pomere za jesen, kako bi preporuke ODIHR mogle biti usvojene i primenjene u praksi", navele su demokrate.

Pročitajte OVDE o misterioznom napadu na Bagdad

Izvor: Pravda / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA