Najnovije

SAD MOGU DA POŠANJU TRUPE U UKRAJINU? Američki kongres Kijevu priprema novi paket pomoći, Moskvi sankcije

Potpukovnik američke vojske u penziji smatra da bi novi paket američke pomoći Kijevu mogao da stigne prekasno, jer ruska vojska nastavlja da napreduje.

Sjedinjene Američke Države bi mogle da odluče da pošalju svoje trupe u Ukrajinu posle poraza ukrajinske vojske, rekao je penzionisani američki potpukovnik Aleksandar Vindman za Em-Si-En-Bi-Si. 

"Ovo (novi paket pomoći Ukrajini) je izuzetno važan jer ne želimo da se naše trupe bore u Ukrajini, ako Ukrajina ne uspe, videćemo situaciju u kojoj će Rusija povećati verovatnoću za slanjem američkih trupa u Ukrajinu", rekao je on.

Vindman je upozorio da bi Kijev mogao da dobije novi paket pomoći od Vašingtona prekasno – dok ruska vojska nastavlja da napreduje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je obraćajući se Saveznoj skupštini ocenio da opasne akcije i izjave Zapada, kao i eventualno slanje vojnih trupa u Ukrajinu, mogu da isprovociraju sukob sa upotrebom nuklearnog oružja i uništenje civilizacije.

Inače, danas se očekuje da Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu republikanci, glasaju i usvoje novi paket vredan 95 milijardi dolara koji pruža bezbednosnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. 

Sednica je počela razmatranjem zakona koji američkom predsedniku daje ovlašćenje da uvede nove sankcije Moskvi i Teheranu.

Ovaj dokument sadrži odredbe o konfiskaciji ruske imovine, uključujući zabranu njenog odmrzavanja, ovlašćenje da se Kijevu obezbedi kompenzacija korišćenjem ovih sredstava i njihovo korišćenje za obnovu Ukrajine.

Nakon toga, kongresmeni će razmotriti zakone za podršku saveznicima u indo-pacifičkom regionu. Zatim će preći na paket nove podrške Kijevu. Kongresmeni će morati da razmotre i amandmane na dokument o finansiranju Ukrajine za koji je već predloženo preko 130 dopuna.

RUSKI PVO SISTEMI RUŠE SVE PRED SOBOM! Oboreni ukrajinski "Su-25"

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA