Najnovije

OBJAVLJEN DOKAZ! Putin bio u pravu! Pogledajte koga sve Ukrajina šalje na Rusiju! (VIDEO)

Denis Kapustin je vođa ruskih paravojnih formacija koje sarađuju sa Ukrajinom. Problem je u tome što je on daleko od junaka, piše "Politiko".

- Mi smo loši momci, ali se borimo protiv stvarno zlih momaka - kaže Denis Kapustin.
Za sada, Ukrajina je spremna da pređe preko njegovih mana. Kao ruski militant koji je ove i prošle godine predvodio paravojne napade na Rusiju sa ukrajinske teritorije, Kijev smatra da Kapustin ima ulogu njihovog saveznika protiv ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ali postoje opasnosti ako ga držite previše blizu. Nemačke vlasti kažu da je Kapustin — poznat i kao Denis Nikitin — „jedan od najuticajnijih neonacističkih aktivista“ na evropskom kontinentu i da je to "božji dar ruskim propagandistima koji nastoje da opravdaju svoj napad na Ukrajinu kao pokušaj „denacifikovanja” Kijeva, piše ugledni "Politiko".

- Pomislite na “dobre, loše i ružne”. Ranije ste samo imali dobre i loše momke obučene u crno u kaubojskim filmovima, a onda dolazi Klint Istvud i obučen je u crno i bori se za dobro - kaže za "Politiko" Kapustin, koji predvodi Ruski dobrovoljački korpus (RVC), najveću od tri antiputinovske ruske milicije koje se bore na strani Ukrajine.

Kapustin inače vodi liniju krajnje desničarskih majica i kačketa obeleženim nacionalističkim i ksenofobičnim slikama, kao i nacističkim simbolom 88 — što je ne baš suptilna šifra za „Hajl Hitler.”

- Idem po tankoj liniji - kaže Kapustin, osporavajući neonacističku etiketu i napominjući, gotovo zadirkujući, da ne stavlja kukaste krstove ni na jednu od majica njegovog brenda, kao da to išta dokazuje.

Kapustinov RVC i dve druge anti-putinske paravojne grupe sa sedištem u Ukrajini — Legija slobode Rusiji i najnovija formacija, Sibirski bataljon — ponovo su u vestima nakon što su 12. marta pokrenule svoje najveće prekogranične napade u ratu oko Kurska i Belgoroda.

One su ostale na ruskom tlu i bore se tamo više od dve nedelje. Pre toga, njihov najveći nalet bio je u maju 2023. godine, kada su jurišali na sela i gradove u Belgorodskoj oblasti.

Aleksej Baranovski iz Legije slobode Rusije izjavio je na konferenciji za novinare prošle nedelje da su najnoviji napadi „poremetili planove ruske vojske i naneli joj značajnu štetu“.

Sumnjiv status milicija

Status ovih grupa milicija u odnosu na ukrajinske oružane snage je mutan. Baranovski tvrdi da je njegova grupa „redovna jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

- Kada smo na teritoriji Ukrajine — mi smo vojnici ukrajinske vojske, jednaki u svim pravima i dužnostima kao i svi ostali vojnici Ukrajine. Kada odemo na teritoriju Rusije — mi više nismo ukrajinski vojnici, mi smo građani Rusije koji su se naoružali – rekao je on.

Neki u regularnoj vojsci Ukrajine mrko gledaju na vezu između milicija (posebno RVC) i ukrajinske vojne obaveštajne službe (HUR), tvrdeći da to nudi Rusima priliku za propagandu.

- A čemu sve to? - upitao je zvaničnik koji sedi u ukrajinskom Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu, ali koji je tražio da ne bude imenovan u ovom članku kako bi mogao slobodno da govori.

- Ove milicije su sporedna predstava. Oni ne mogu uticati na dinamiku rata. Možda oni malo remete iza linija i sramotni su za Kremlj, ali to ne nadmašuje sveukupne propagandne nedostatke njihovog korišćenja - dodao je zvaničnik.

Kako piše "Politiko", radi se o projektu Kirila Budanova, šefa obaveštajnog odeljenja ministarstva odbrane Ukrajine (HUR).

- Pomažu nam od prvog dana… Borili su se na mnogim vrelim tačkama Ukrajine. Pokušaćemo da im pomognemo koliko god možemo - rekao je on.

Koliko HUR vidi, neprijatelj njihovog neprijatelja je njihov prijatelj. Prema rečima Andrija Jusova, portparola HUR-a: "Ukrajina bi očigledno takođe trebalo da pomogne onim Rusima koji se bore protiv Putinovog režima da oslobode Rusiju".

On je rekao da milicije ne deluju u Rusiji po direktnom naređenju Kijeva i da njihove akcije samo pokazuju da „Kremlj još jednom ne kontroliše situaciju u Rusiji“.

Kapustin kaže da milicije imaju slobodu delovanja kada pređu granicu, ali su racije blisko koordinisane sa HUR-om, koji pruža logističku pomoć, proverava njihove operativne planove i naoružanje i plaća ih. Sve tri milicije su formalno deo ukrajinskih oružanih snaga, upisane u Međunarodnu legiju, kaže Kapustin.

- Mi smo zvanični deo ukrajinske vojske, ali imamo ozbiljne političke ambicije i političku agendu — da se rešimo Putina - kaže on.

Od fudbalskih terena do ratišta

40-godišnji Kapustin rođen je u Moskvi. Sa roditeljima se preselio sa 17 godina u Keln, u Nemačkoj, gde je brzo stekao zastrašujuću reputaciju skinheda sa belim supremacistima u uličnoj tuči koji je bio uvek spreman da se obračuna sa svima, posebno sa aktivistima antifašistima.

Dugo je bio istaknut u evropskom fudbalskom huliganizmu i na sceni borilačkih klubova krajnje desnice - učestvujući u neredima na fudbalskom turniru UEFA Euro 2016 u Marseju. Nakon što se preselio u Kijev, Nemačka mu je otkazala boravak 2019. i nametnula mu zabranu ulaska u Šengen zonu zbog „ponašanja protiv liberalnog demokratskog ustava“.

On je povezan sa američkim neonacističkim grupama, a 2021. bio je ko-voditelj podkasta sa Robertom Rundom, osnivačem pokreta “Rise Above”, koji je učestvovao na skupu belih supremacista u Šarlotsvilu.

Bez obzira na to, Kapustin se ljuti na to što ga nazivaju neonacistom, iako mu nije jasno šta jeste. Uživa u sparingu sa zapadnim novinarima, videći kako se mnogi od njih osećaju neprijatno kada ga intervjuišu, rastrzani između neodobravanja njegove krajnje desničarske ideologije i huliganske istorije i njihove simpatije prema Ukrajini, ne želeći da zemlju stave pod loše svetlo za zapadnu liberalnu publiku.

"Loši momci postaju heroji"

- Hoćete li pokušati da ostanete nepristrasni? To je veoma smešna pozicija za vas i vaše kolege jer se svi godinama trudite da nas prikažete u lošem svetlu. Neonacisti, rasisti, beli supremacisti, strašni momci, bla, bla, bla. A onda dolazi najmračniji čas u modernoj istoriji Ukrajine. I odjednom se večiti loši momci ispostavljaju kao hrabri, odlučni, tvrdoglavi i heroji. A oni onda ne znaju kako da pišu o njima – kaže Kapustin.

Kapustin potpuno uživa u svojoj ozloglašenosti.

- Tokom svog života, uvek sam želeo da budem loš momak u holivudskom stilu. Dart Vejder je moja konačna inspiracija. Kada sam imao sedam godina, gledao sam Ratove zvezda i pomislio sam, “vau, ovaj momak je tako kul” - kaže on.

Dakle, ako on nije neonacista, šta je on?

- Smatram sebe velikim delom desničarskog pokreta. Ali kada kažemo desničarski pokret, šta to znači? Da li bi to značilo da agitujem za prebijanje imigranata ili slične stvari? Ne, ja sam odrasla osoba. A da sam se kao mladić borio sa imigrantima na ulici, to vreme je davno prošlo. Mislili smo da je imigrant neprijatelj. To nije problem. Problem je Putinova vlada - kaže on.

Iznad svega, kaže on, on je ruski nacionalista, pa se bori za Ukrajinu jer ruski nacionalisti treba da budu protiv Putina.

- Biti patriota, biti nacionalista, očigledno znači želeti najbolje svom narodu, svojoj deci, svojoj zemlji. Ali znam tačno da je Putin najgore što može da se desi Rusiji. Pa zato momci, moji bivši drugovi, koji se bore za njega, a sebe smatraju nacionalistima, oni su mi najveći neprijatelji. Smatraju me izdajnikom. Smatram ih izdajnicima - objašnjava on.

Od pet članova do puka

Kapustin je osnovao RVC sa samo pet članova. Kao i komandanti druge dve ruske milicije sa sedištem u Ukrajini, Legije Sloboda Rusije i Sibirskog bataljona, on neće reći koliko boraca sada ima, iako je Rusija prošlog meseca saopštila da je više od 2.000 boraca bilo uključeno u napade na Kursk i Belgorod.

- Mi smo zvanični deo ukrajinske vojske, ali imamo ozbiljne političke ambicije i političku agendu — marširati u Moskvu i demontirati Putinov režim. To je očigledno u interesu Ukrajine - kaže Kapustin.

On ne objašnjava kakav bi sistem vlasti želeo da vidi u Rusiji.
- Sada smo definitivno značajna snaga, posedujemo sopstveno oružje i vozila, posedujemo sopstvene minobacače, teške mitraljeze i artiljeriju. RVC više nije banda. To je puk. Imamo baze. Imamo svoj sistem zapošljavanja - kaže Kapustin.

Prvobitno jezgro RVC-a činili su Rusi koji su već živeli u Ukrajini pre nego što je Putin započeo Specijalnu vojnu operaciju u februaru 2022.

- Oni uopšte nisu prebegli iz ruske vojske - kaže on.

On kaže da tri milicije imaju različite političke stavove.

- Jedan od vaših kolega je nedavno pokušao da me satera u ćošak i pitao je da li bismo uzeli crnca, ili homoseksualca ili transrodnog koji želi da se pridruži korpusu. A ja sam rekao: "Ne, jer se on ne bi osećao prijatno u našoj blizini, a ni mi se ne bismo osećali prijatno u njegovoj blizini" – rekao je Kapustin.

PREKIPELO! Evropa ustaje protiv SAD! Ako ovo urade Rusiji, Putinova odmazda će biti nezamisliva!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA