Najnovije

SRBI NAJAVILI BOJKOT! Priština organizuje referendum na severu KiM za smenu gradonačelnika

Vlasti privremenih prištinskih institucija danas na severu Kosova i Metohije organizuju referendum za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Iako je najjednostavniji način za nove izbore bio da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština je odlučila da proces ide na mnogo složeniji i duži način, putem peticija i referenduma.

Glasanje je zakazano nakon što su građani prikupili potpise 20 odsto birača.

Priština je proces referenduma na sve načine opstruisala, zbog čega su svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji pozvali građane na bojkot.

Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure, navodeći da je za razrešenje predsednika opština potrebno 50 odsto plus jedan glas upisanih u birački spisak, a da se zbog stalnih pritisaka Prištine u poslednjih nekoliko meseci oko 15 odsto Srba iselilo sa severa KiM.
Osim toga, ukazano je da će glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmerno povećan pošto je veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i da, i ako bi gradonačelnici bili smenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Jednostrane odluke Prištine, posebno ona o ukidanju dinara uticale su na nezainteresovanost građana da učestvuju u procesima koje organizuju privremene prištinske vlasti.

POLICAJAC U UKRAJINI IH ZAUSTAVIO ONI GA UBILI: Verovatno su nosili oružje bez pokrića (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA