Najnovije

ALEKSANDAR DUGIN: Indija najbrže rastuća ekonomija na svetu, raste brže od SAD i Kine

Na iznenađenje mnogih, Indija se trenutno može pohvaliti najbrže rastućom ekonomijom na svetu, jer je tokom 2023. godine BDP zemlje porastao za 8,4 odsto, što znači da bi do 2030-ih mogla nadmašiti SAD, pa čak i Kinu, piše ruski geopolitičar Aleksandar Dugin za sajt "Geopolitika".

Indija je danas vodeća sila u demografiji i IT sektoru. Indijska dijaspora kontroliše značajan deo Silicijumske doline, a premijer Britanije je Riši Sunak, koji je etnički Indijac, iako sa liberalno-globalističkim stavovima.

Zanimljivo, istaknuti konzervativni političar u Republikanskoj partiji, uporni Trampov pristalica indijskog porekla Vivek Ramasvami, predstavlja potpunu ideološku antitezu Sunaku.

U svakom slučaju, Indijci napreduju.

Svedoci smo nastajanja potpuno novog fenomena: pojave novog globalnog centra. Indija ove uspehe uglavnom duguje zaokretu u politici koji se poklopio sa dolaskom na vlast konzervativne Baratija janata (BJP) ili Indijske narodne partije, koja danas predstavlja najveću stranku u zemlji.

Modernu Indiju je osnovala druga stranka, levičarski i progresivni Indijski nacionalni kongres (INC).

Međutim, iako se Indija oslobodila kolonijalizma, ona je ostala članica postkolonijalnog britanskog Komonvelta i čvrsto se pridržavala pravila "demokratije". INC se ponosio ostvarenjem političke nezavisnosti od Britanije, ali je nastavio da oponaša društveno-političke, ekonomske i kulturne paradigme Zapada.

Po prvi put, monopol Nacionalnog kongresa na vlast u Indiji doveden je u pitanje pobedom alternativne desničarsko-konzervativne stranke BJP na izborima 1996.

Narendra Modi je postao premijer 2014. Prema analitičarima, Modi će verovatno ostati na funkciji i nakon izbora 2024, koji su započeli 19. aprila, a završiće se 1. juna.

Vladavina BJP i Modijeva lična politička harizma su iz temelja promenili Indiju. Zanimljivo je da je zvanično ime Indije tokom njegovog mandata promenjeno u Bharat. Ovo je jedan od znakova da se Modi oslanja na potpuno drugačiju ideologiju od ideologije Indijskog nacionalnog kongresa.

U indijskoj borbi za nezavisnost od Britanaca postojala su dva glavna pristupa: jedan je bio pacifistički, koji je oličavao Mahatma Gandi, a zagovarao je nenasilni otpor. Drugi je bio militantniji i beskompromisniji, a predstavljale su ga ličnosti kao što je indijski tradicionalista Bal Gangadar Tilak.

„JOJ, PA TO JE ONA ŠTO PRODAJE DECU“: Pogodio sam u živac međunarodni kartel, sad se svete! (VIDEO)

Izvor: Geopolitika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA