Najnovije

Dodik i Lukić stigli u Sud BiH: Predsednik Republike Srpske dočekan aplauzom

Sudski proces pokrenut je zbog, navodnog, nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić stigli su u Sud BiH u Sarajevu, gde ih je u znak podrške dočekao veliki broj građana i zvaničnika.

Dodik je pred sudom dočekan gromoglasnim aplauzom, javlja Srna.

Prisustvom ispred suda u Sarajevu podršku pružaju srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, kao i ministri u Vladi Republike Srpske Savo Minić i Zora Vidović, ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić.

Pred Sudom su i srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, veliki broj odbornika u lokalnim zajednicama, direktori javnih preduzeća i brojni funkcioneri.

Sudski proces pokrenut je zbog, navodnog, nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je 11. septembra prošle godine Dodika i Lukića za krivično delo nesprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH, za šta je zakonom propisana kazna između šest meseci i pet godina zatvora i zabrana obavljanja javnih dužnosti.

Dodik je optužen da je kao predsednik RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije Šmit prethodno poništio.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH i da se u Službenom glasniku neće objavljivati Šmitove odluke.

"Ćute pred prizorima užasa"! Kancelarija za KiM: Za epidemiju nasilja nad Srbima odgovoran Kurtijev režim

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA