Najnovije

Nemačka razmatra regrutaciju svih 18-godišnjaka: Ukidanje obaveznog vojnog roka bilo greška

Berlin razmatra tri plana vraćanja nekog oblika vojne službe, jedan podrazumeva i regrutovanje žena.

Nemačka bi mogla da vrati regrutaciju za sve osamnaestogodišnjake iz straha da bi sukob u Ukrajini mogao da se proširi, otkrivaju procureli vojni planovi.

Vojni planeri raspravljaju o tri potencijalna plana, od kojih dva uključuju obavezni vojni rok od godinu dana za sve muškarce kada napune 18 godina.

Kako prenosi "Telegraf", zvaničnici su u završnoj fazi razgovora sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, koji bi sledećeg meseca trebalo da objavi zvanične planove.

Pistorijus je tokom prošlonedeljnog putovanja u Vašington rekao da je "ubeđen" da je Nemačkoj "potreban neki oblik vojnog roka". On je ocenio i da je odluka Berlina da ukine obavezni vojni rok 2011. bilo "greška"

Prema jednom predlogu koji sada razmatraju vojni planeri u Berlinu, svi muškarci i žene bi bili regrutovani kada napune 18 godina.

Prethodna politika Nemačke o obaveznom služenju vojnog roka odnosila se samo na muškarce.

Uključivanje žena zahtevalo bi promenu ustava, navodi list, ali upućeni tvrde da bi promena "najverovatnije dobila društveno odobrenje".

Drugi predlog, koji ministarstvo odbrane smatra "snažnim signalom" i za saveznike i za rivale, odnosio bi se samo na 18-godišnje muškarce, ali ne bi svi izabrani, otkrivaju procurili izveštaji koje je preneo "Velt".

Od mladića bi se zahtevalo da popune onlajn obrazac i kasnije bi mogli da budu izabrani za službu.

Treća opcija koja se razmatra izbegava mobilizaciju i umesto toga se fokusira na "optimizaciju" trenutnog vojnog sistema kroz proaktivnije kampanje regrutovanja.

Priča o ponovnom uvođenju vojnog roka pojavila se u trenutku kada u ostarelom nemačkom društvu ima više vojnika koji idu u penziju umesto novih regruta.

U međuvremenu, Berlin je takođe postavio cilj da poveća broj svojih oružanih snaga sa oko 180.000 danas na više od 200.000. Ministarstvo je, naravno, skeptično da je ovaj cilj može ispuniti bez nekog oblika regrutacije.

Pistorijus će, ocenjuje britanski list, naići na značajan otpor svojim planovima vraćanja vojnog roka unutar nemačke vlade.

Kancelar Olaf Šolc ranije se usprotivio takvom potezu, kao i ministri iz njegovih koalicionih partnera Slobodnih demokrata i Zelenih.

KIJEV JAVLJA NOVU SMENU U RUSKOJ OFANZIVI! Kod Harkova, na licu mesta, beznađe se nastavlja

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA