Najnovije

MISIJA SRBIJE PRI UN APELUJE NA KOSPONZORE: Povucite tekst rezolucije o Srebrenici

Otpravnik poslova Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Saša Mart tražio je povlačenje teksta rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Mart je apelovao na kosponzore predloga te rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku taj tekst da „države članice UN ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus“ – prenosi RTS.

Mart je naveo da je u vezi s poslednjim pismom koje su Stalne misije predlgača – Nemačke i Ruande uputile svim državama članicama 17. maja u svojstvu glavnih sponzora i ‘co-facilitator-a’ rezolucije o Srebrenici, dužan da skrene pažnju na neke elemente.
„Nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su ;nastavili sa praksom jednosmerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz ;odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumevale učešće svih država članica UN“ – piše u pismu.

Mart je dodao da to samo potvrđuje činjenicu na koju Srbija ukazuje od samog početka „netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu nameru koja se krije iza rezolucije“.

„Protivno svim procedurama i praksi Generalne skupštine UN, slanjem ‘revidiranog’ teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmenama koje treba da ubede države članice da podrže tekst“ – piše on.

Dodaje:

„Pokušajem kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati celom narodu. Srpski narod koji je tokom 20. veka, bivajući na strani istine i pravde tokom dva svetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati.“

On je naveo da se potpuno „zanemaruje da inicijativa o ovako osetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH“ što je protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog predsedništva.

„O pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije, govori nedavna izjava zvaničnika BiH – ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića koji je rekao da ‘takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje’, te da će BiH na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije“.

Mart je naveo i da države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija jer će tada biti 30 godina od genocida u Srebrenici na koju ukazuje rezolucija, ovu, 2023. godinu „karakterišu složene geopolitičke okolnosti“, pa „otvaranje istorijski osetljivih tema samo produbljuje podele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu“.

„Imajući u vidu nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus“ – poziva Mart.

Ukoliko to ne bude slučaj, ukazuje da je „ova rezolucija već izaziva duboke podele u međunarodnoj zajednici i dovela do usložnjavanja procesa u čitavom regionu“.

„Zbog toga pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju“ – piše na kraju pisma otpravnika poslova Stalne misije Srbije pri UN.

TAČKA KLJUČANJA U KIJEVU TEK KREĆE! Narod ustao na Zelenskog, kolona duga, samo 180 km od Odese

Izvor: N1info.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA