Najnovije

SRBIJA, KVINTA I EU: Petković poručio da podržava napore Lajčaka u vezi ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković preneo je, na sastanku koji je zajedno sa ambasadorom Srbije u SAD Markom Đurićem održao sa predstavnicima zemalja Kvinte i predstavnikom Delegacije EU u Beogradu, jasnu poruku Beograda o neophodnosti formiranja ZSO, na koju Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju punih 11 godina.
Petković

Petković

Petković je istakao da Beograd visoko ceni i podržava napore koje je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uložio u pokretanje procesa formiranja ZSO, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković i Đurić su ponovili poziciju Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015, može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO.

Sagovornicima je još jednom objašnjen ceo proces formiranja ZSO i uloga Upravljačkog tima, predstavničkog tela Srba sa KiM, koje su formalno potvrdili i Beograd i EU i Priština, a koje je sporazumima nadležno da izradi Nacrt koji je predstavljen tokom dijaloga na visokom nivou 2. maja 2023.

Petković je sagovornike podsetio da je delegacija Beograda imala nekoliko konstruktivnih sastanaka prošle godine o Nacrtu Statuta ZSO sa ekspertima EU, ali da su, nažalost, ti razgovori zastali onog trenutka kada je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

"Svaki suštinski pomak u dijalogu po pitanju ZSO za Beograd je važan i zato je srpska delegacija, pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja. U skladu sa tim, Beograd je izrazio punu spremnost da se ti razgovori o Statutu nastave tamo gde su nepotrebno stali i to bez ikakve krivice Beograda", ističe se u saopštenju.

Po pitanju dinara Petković je istakao da su razgovori u Briselu bili teški i da je delegacija Beograda iznela svoje predloge i komentare za rešavanje krize, nastale odlukom Prištine da suspenduje upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, naglasivši da se taj problem mora urgentno rešiti, jer dovodi u pitanje fizički opstanak srpskog naroda na KiM.

Petković je sagovornike podsetio da Priština 11 godina odbija da formira ZSO i da upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Kurtija.

Pored toga, dodao je da svakodnevno nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima i ogoljena mržnja prema svemu što je srpsko na KiM, ugrožava teško stečenu stabilnost na terenu i u celom regionu.

Petković je informisao sagovornike i o nedavno održanom referendumu za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, koji je unapred bio osmišljen tako da ne uspe i da omogući Kurtiju da i dalje sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača.

"I za sve to, za najflagrantnije kršenje ljudskih prava Srba na KiM, koje se odigrava pred očima međunarodne zajednice, ispada da su privremene vlasti u Prištini nažalost nagrađene pokretanjem procedure za članstvo u Savetu Evrope, koje se dešava mimo svake utvrđene procedure, zbog čega se toj nepravdi treba odupreti u ovoj najstarijoj evropskoj organizaciji", rekao je Petković.

On je poručio da je Beograd sve svoje obaveze iz Briselskog dijaloga ispunio i da nastavlja da učestvuje u daljim razgovorima u najboljoj veri da nam je neophodno očuvanje mira na terenu i postizanje zajedničkog rešenja i kompromisa.

Pročitajte OVDE šta Kurti kaže o članstvu “Kosova” u Evropskoj Uniji

Izvor: Tanjug / Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA