Najnovije

AMERIKA PRIZNALA PORAZ! Kreće povlačenje vojske: Do ovogo datuma sve mora biti gotovo!

Vlasti Nigera i SAD postigle su dogovor da će se čitav kontingent američke vojske povući iz ove afričke države do 15. septembra, objavio je vladajući Narodni savet za bezbednost otadžbine na društvenoj mreži Iks.

"Ministarstvo odbrane Nigera i Ministarstvo odbrane SAD postigli su dogovor o povlačenju američkih trupa, koje je već pokrenuto. Odlučeno je da će ovaj proces biti okončan najkasnije do 15. septembra 2024. godine", navodi se u zajedničkom dokumentu, čiji sadržaj je objavila vojna hunta u Nigeru.
U saopštenju se dodaje i da su predstavnici ministarstva odbrane dveju država održali nekoliko sastanaka u Nijameju u periodu od 15. do 19. maja.

Kako bi se procedura povlačenja što više pojednostavila, vlasti Nigera će dozvoliti vojnim avionima američke vojske da lete u vazdušnom prostoru i sleću na teritoriju ove države. Prema dostupnim podacima, u Nigeru se nalazi ukupno 1.100 pripadnika Oružanih snaga SAD.

Podsećanja radi, Niger je sredinom marta raskinuo sporazum kojim se američkom kontingentu dozvoljava da ostane u zemlji, a SAD su 20. aprila obavestile vlasti afričke države da će povući svoje trupe.
Istovremeno, u Niger su stigli vojni instruktori iz Rusije koji će prema rečima jednog od njih "obučavati vojsku Nigera, u okviru sporazuma o razvitku vojne saradnje Rusije i Nigera". Takođe, Moskva je pristala da u Nigeru instalira sistem PVO.

NOVI STRAVIČNI SNIMCI IZ IRANA! U toku evakucija tela sa mesta pogibije iranskog predsednika!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA