Najnovije

VAPAJ ZELENSKOG NATO-u: Obarajte sve što leti na nebu iznad Ukrajine

Ako snage NATO-a napadnu ruske avione ili rakete iznad Ukrajine sa teritorija svojih zemalja, to neće uvući Alijansu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom.

Severnoatlantska alijansa mora da obara ruske vojne avione i rakete iznad teritorije Ukrajine, izjavio je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u intervjuu za "NJujork tajms".

"Obarajte sve što leti na nebu iznad Ukrajine i dajte nam oružje da ga upotrebimo protiv ruskih snaga na granicama", rekao je on.

Nemogućnost da to učini, insistira on, daje Rusiji "ogromnu prednost" u napadima na severoistoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima, ako snage NATO-a napadnu ruske avione ili rakete iznad Ukrajine sa teritorija svojih zemalja, to neće uvući Alijansu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom.

Vapaji Zelenskog dolaze u kritičnom trenutku za ratne napore Ukrajine, čija se vojska nalazi u povlačenju, čekajući novi paket američkog oružja koje tek treba da stigne. Od prvih dana rata Ukrajina se nije suočila sa tako ozbiljnim vojnim izazovom, kažu analitičari, ocenjuje "NJujork tajms".

Grupa američkih kongresmena na čelu sa predsedavajućim Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom, uputila je apel ministru odbrane Lojdu Ostinu da dozvoli Ukrajini upotrebu američkog oružja za napad na rusku teritoriju.

Kako je pisao "Frankfurter algemajne cajtung", nekoliko nemačkih parlamentaraca podržalo je ideju korišćenja zapadnih protivvazdušnih sistema iz zemalja NATO-a za suprotstavljanje ruskim projektilima iznad Ukrajine.

Na Zapadu se u poslednje vreme sve više govori o direktnoj intervenciji u ukrajinskom sukobu. Tako je francuski predsednik Emanuel Makron najavio moguće slanje francuskog vojnog osoblja u Ukrajinu, a britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron nazvao je prihvatljivim udare ukrajinskih oružanih snaga na teritoriju Rusije britanskim projektilima.

Kasnije je šef britanskog ministarstva odbrane Grant Šaps priznao da je Kijev zaista dobio dozvolu od Londona da upotrebi britansko oružje za napad na Krim, pošto to poluostrvo smatra teritorijom Ukrajine.

Kremlj je ono što se dešavalo nazvao neviđenom eskalacijom napetosti koja zahteva posebnu pažnju i mere. Prema rečima predsedničkog sekretara za štampu Dmitrija Peskova, Evropljani vide da se situacija brzo menja i da se odigrava potpuni kolaps Ukrajine, pa namerno eskaliraju situaciju.

PALA KLEŠČEJEVKA! Posle godinu dana krvavih borbi, naselje opet pod ruskom kontrolom!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA