Najnovije

CRNA GORA "PUCA" ZBOG SREBRENICE: Spajića "u šaci drži" Mandić!?

Bez obzira što je Demokratska narodna partija Milana Knežević suspendovala podršku Vladi Crne Gore zbog glasanja u Generalnoj skupštini za Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici, Spajićev kabinet ima većinu, ali dugoročna sudbina Spajićeve Vlade zavisi od Andrije Mandića, smatra politikolog Vladimir Pavićević.
Zastava Crne Gore

Zastava Crne Gore

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa za Rezoluciju o „genocidu“ u Srebrenici i jednoglasno je donelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića.

DNP je saopštila i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mesec.

„DNP neće delegirati ni potpredsednika vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, za koje je bilo utvrđeno da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP–u. Smatramo da bi ulaskom naših predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Tako bismo eleminisali svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vreme interesovale ministarske i druge funkcije“, navodi se u saopštenju.

Uslovna suspenzija podrške Vladi

Reakcija partije Milana Kneževića na glasanje Crne Gore u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o Srebrenici je očekivana, ali je suspenzija podrške Vladi uslovna, kaže za Sputnjik politikolog Vladimir Pavićević.

Suspenzija podrške zavisiće od narednih poteza Spajićeve Vlade kao što je, na primer, Spajićev stav kako bi trebalo da se izjasne njegovi poslanici iz Pokreta „Evropa sad“ o predloženoj Rezoluciji o Jasenovcu, i nizu drugih stvari, dodaje Pavićević.

„Suspenzija je uslovna, ne stupa na snagu odmah čekaćemo do kraja juna da vidimo kako će teći komunikacija između Spajića i Kneževića. U zavisnosti od te komunikacije, možemo očekivati neki naredni potez Milana Kneževića i njegove stranke. Po mom mišljenju, suština svega je da narednih mesec dana iskoriste i Spajić, i Knežević, i Mandić kako bi razgovorom došli do pozicije Spajićeve vlade u narednih nekoliko godina, koja ne bi remetila odnose unutar većine koja podržava njegovu vladu. Moj je predlog da se obavezno dogovori ta rekonstrukcija vlade koja bi podrazumevala da autoriteti i iz Kneževićeve i iz Mandićeve stranke postanu novi članovi te vlade i da tako Spajićeva vlada ipak bude stabilna do kraja mandata.“

Ključ opstanka Vlade u Mandićevim rukama

I bez dogovora sa Kneževićem, Spajićeva Vlada ima većinu, kaže Pavićević i dodaje da poslanici Nove srpske demokratije Andrije Mandića ne najavljuju da su zainteresovani da joj uskrate podršku.

Ali sudeći po reakcijama Andrije Mandića, ne izgleda da je i on spreman da suspenduje podršku Spajićevoj vladi, dodaje Pavićević.

„Dakle, Spajićeva vlada i bez podrške Kneževićevih poslanika ima većinu u Skupštini. E sad, mi bismo mogli da razgovaramo šta bi se desilo da i Mandić krene putem koji je krenuo Knežević, pa i on odluči da uskrati podršku vladi gospodina Spajića. To bi onda stvorilo krizu vlade i otvorilo pitanje ili da li stvarati neku novu većinu ili, što je nešto verovatnije, izlaska na nove izbore.“

Ali sudeći po reakcijama Andrije Mandića, ne izgleda da je i on spreman da suspenduje podršku Spajićevoj vladi, dodaje Pavićević.

„Deluje mi da Spajić ima najbolju komunikaciju u odnosu na sve druge lidere, upravo sa gospodinom Mandićem. U toj njihovoj komunikaciji vidim i mogućnost da se desi ta hitna rekonstrukcija koja bi značila da uprkos ovoj najavi, i Knežević, odnosno autoriteti iz njegove stranke, dobiju mesta u toj vladi. Drugim rečima, da se ta vlada osnaži političkim ličnostima i iz Kneževićeve i iz Mandićeve stranke“, zaključio je Pavićević.

Pročitajte OVDE o lažima PS NATO o slučaju Banjska

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA