Najnovije

KREĆE "BANJSKA" IGRA: Parlamentarna skupština NATO objavila lažni izveštaj o slučaju Banjska

Izveštaj Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, u kome se navodi da se Misija Kfora na Kosovu, 24. septembra prošle godine, dogovorila sa Srbima koji su se povukli u manastir Banjska, da se povuku na teritoriju Srbije, netačno prikazuje činjenice, izjavio je član delegacije Skupštine Srbije u PS NATO-a Goran Rakić.
Radoičić i ekipa u okolini manastira Banjska - onomad!

Radoičić i ekipa u okolini manastira Banjska - onomad!

"Preliminarni nacrt izveštaja izvestioca za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine NATO-a netačno prikazuje činjenice, želeći da dodatno moralno unizi srpski narod na severu Kosova", rekao je Rakić za "Kosovo onlajn".

Prethodno je Beta prenela da se u izveštaju Komisije navodi da su zvaničnici Kfora pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne šume, "gde su nestali".

"'Kosovske' vlasti veruju da se potencijalno stotine drugih napadača krilo u šumama između Banjske i granice sa Srbijom, a otkrili su i veliku zalihu oružja. Pronađene su protivtenkovske rakete, minobacači, protivtenkovske mine i 24 vozila, od kojih jedno oklopno", navodi se u izveštaju.

U dokumentu je detaljno prikazana istorija "Kosova" i problemi sa Srbijom, a posebna pažnja je posvećena severu republike.

"U središtu spora su dva ključna pitanja: nepriznavanje (i aktivna međunarodna kampanja protiv priznavanja) i načini i sredstva integracije srpskog stanovništva Kosova – posebno u četiri severne opštine koje se graniče sa Srbijom, gde Srbi čine oko 90 odsto stanovništva. Četiri opštine su i dalje delimično pod kontrolom Beograda, dok Kosovo nastoji da potvrdi suverenitet nad celokupnom svojom teritorijom", navodi se u izveštaju.

Petronijević: Nije bilo pregovora ni sa kim, pa ni sa Kforom

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević odbacio je navode koji su se pojavili u medijima i navodnim izveštajima međunarodnih organizacija da su postojali pregovori ili dogovor na osnovu koga se njegov klijent zajedno sa saborcima povukao nakon događaja u selu Banjska.

Petronijević tvrdi da oni nisu pregovarali ni sa kim, pa ni sa Kforom.

"Imajući u vidu laži koje su se pojavile u nekim medijima i navodnim izveštajima međunarodnih organizacija u kojima se navodi da su postojali pregovori ili dogovor na osnovu koga su se moj klijent Milan Radoičić i njegovi saborci povukli nakon događaja u selu Banjska, odbacujemo ove laži kao čiste izmišljotine i tvrdim da moj klijent i njegovi saborci nisu pregovarali ni sa kim, pa ni sa Kforom", navodi se u saopštenju Petronijevića.

On je u ime Milana Radoičića demantovao, kako je naveo, i laži koje se iznova plasiraju da je bilo koji od ovih momaka ušao u manastir Banjska.

"Ističemo da je to gnusna laž koja ima za cilj da se oni ukaljaju. Jedini naoružani ljudi koji su ušli u manastir Banjska kasnije tog dana su članovi Kurtijevih falangi. Sve vreme sukoba u manastiru je bila grupa srpskih hodočasnika, koji to mogu da potvrde", naveo je Petronijević.

Na kraju saopštenja, Petronijević je upitao "šta je cilj ovih laži?".

"Čemu i kome treba da posluže? Da li je to namera da se Srbi podele i u njih unese razdor? Siguran sam da se to neće desiti, pa zato i tražimo da Kfor izađe i javno saopšti kada, gde, sa kim i o čemu je pregovarao? I, naravno, da za svoje tvrdnje predstavi jasne i nedvosmislene dokaze", zaključio je Petronijević.

Sastanak Komisije za odbranu i bezbednost održan je prvog dana Parlamentarne skupštine NATO -a u Sofiji, na kojem je u ponedeljak na dnevnom redu i unapređenje statusa Skupštine takozvanog Kosova od posmatrača u pridruženog člana, čemu se protivi srpska delegacija na celu sa poslanicom Natašom Jovanović.

Pročitajte OVDE šta je Medvedev poručio Poljskoj i Amerikancima

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA