Najnovije

"Jedan zarez menja sve": Da li je sud naredio Izraelu da zaustavi ofanzivu u Rafi

Izrael tvrdi da je direktiva Međunarodnog suda pravde ambivalentna i daleko od opšte naredbe da se zaustavi ofanziva u Rafi.

Izrael je saopštio da napad na izbeglički kamp u Rafi u kom je ubijeno 45 Palestinaca, nije u suprotnosti sa prošlonedeljnom presudom Međunarodnog suda pravde o obustavljanju ofanzive na grad na jugu Pojasa Gaze.

Presuda MSP generalno je shvaćena kao naredba Izraelu da obustavi vojne operacije u Rafi, ali je saopštenje jevrejske države bacilo svetlo na ambivalentni jezik direktive i - konkretno - jedan zarez u ključnoj rečenici, piše "Gardijan".

Izraelski izvori tvrde da pažljivo čitanje direktive pokazuje da ona nije tako "naredbodavna" kao što su mnogi mislili i da je formulacija bila kompromis koji je namerno otvoren za različita tumačenja, kako bi se dobila što veća podrška sudija.

U presudi, usvojenoj sa 13 glasova za i dva protiv, navodi se da Izrael treba da: "Odmah zaustavi vojnu ofanzivu, i svaku drugu akciju u oblasti Rafe, koja bi palestinskoj populaciji u Gazi mogla da izazove uslove života koji bi mogli da dovedu do njenog fizičkog uništenja u u celini ili delimično."

Jezik odražava Konvenciju o genocidu iz 1948. godine i mnogi su presudu protumačili kao opštu direktivu za okončanje ofanzive u Rafi.

Ali ubrzo nakon toga, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je da im je naređeno da zaustave ofanzivu samo ako bi ona izazvala uslove koji bi mogli da dovedu do fizičkog uništenja palestinskog stanovništva.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo: "Izrael nije i neće sprovoditi vojne akcije u oblasti Rafe, koje bi palestinskom civilnom stanovništvu u Gazi mogle da izazovu uslove života koji bi mogli dovesti do njegovog fizičkog uništenja u celini ili delimično".

Zapravo, Izrael tvrdi da se sudska presuda ne primenjuje jer izraelska vojska ne sprovodi zabranjene akcije.

To tumačenje podržao je jedan od dvojice sudija, bivši predsednik izraelskog vrhovnog suda Aron Barak, koji je napisao da se od Izraela "zahteva da zaustavi svoju vojnu ofanzivu u provinciji Rafa samo u meri u kojoj je to neophodno da bi se ispunile obaveze Izraela prema Konvenciji o genocidu".

Drugim rečima, kaže Barak, Izrael može da nastavi svoje operacije "sve dok ispunjava svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu".

Drugi sudija koji nije potpisao presudu, pravnica iz Ugande DŽulija Sebutinde, takođe je navela da direktiva "funkcioniše tako da delimično ograniči ofanzivu Izraela u Rafi" i da je presuda "pogrešno shvaćena" kao naređenje Izraelu da prekine svoju operaciju u Rafi.

Nasuprot tome, južnoafrički sudija Dire Tladi, koji je takođe podržao naredbu, tvrdi da je sud, "izričito naredio državi Izrael da zaustavi ofanzivu u Rafi".

"Amnesti internešenel" je takođe saopštio da je presuda nedvosmislena, pri čemu je Heba Morajev, regionalna direktorka grupe za za Bliski istok i severnu Afriku, napisala: "Ovim nalogom MSP - glavni sud UN - je bio kristalno jasan: Izraelske vlasti moraju u potpunosti da zaustave vojne operacije u Rafi, jer bi svaka vojna akcija koja je u toku mogla predstavljati temeljni čin genocida".

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je militantna grupa izvela iznenadni napad na gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Preko 36.000 Palestinaca je od tada ubijeno tokom izraelskih operacija u Pojasu Gazi, uključujući više od 13.000 dece.

FRANCUSKA SPREMA DA POŠALJE VOJNIKE U UKRAJINU: „Propao im prvobitni plan“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA