Najnovije

KURTI I VJOSA PRED RAZVODOM: Zašto je Aljbin ljubomoran i ko je koga "goustovao"

Rastanak je već "služben", a za sve je kriv "nedostatak komunikacije".

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani nalazi se pred "političkim razvodom" sa premijerom "Kosova" Aljbinom Kurtijem, iako neki i tvrde da se par već razišao a da trenutno samo "žive" zajedno do kraja vladinog mandata.

Probleme u prištinskom političkom "raju" razotkrio je javni sukob Osmanijeve sa Kurtijem i njegovom stranom političke familije, odnosno (predsednikom skupštine) Gljaukom Konjfucom i (ministarkom spoljnih poslova) Donikom Gervalom Švarc.

I ova ljubav, kao i mnoge, izgleda propada zbog nedostatka komunikacije, pa je tako Vjosa kolege optužila da je nisu obavestile o pismu koje su uputili Savetu Evrope u pokušaju da dobiju neophodnu podršku za članstvo.

Konjfuca je pokušao da se opravda da Vjosi to nije javljeno jer je bila u Americi, dok Osmanijeva nije mogla da opravda ovakvo "goustovanje", naročito u 2024. godini kada "telefoni funkcionišu prilično dobro u svim vremenskim zonama".

U pismu koje je Švarcova poslala, najavljeno je naime da Kurtijeva vlada priprema nacrt statuta ZSO i da će ga poslati Ustavnom sudu, što je kako Vjosa veruje "potopilo" dosadašnja opredeljenja troje institucionalnih lidera u vezi sa ZSO.  

Ukratko – prekršen je njihov predbračni ugovor.

Za bivšeg ministra za evropske integracije Bekima Čolakua, ovaj sukob Osmanija i Kurtija, Konjufce i Gervale je i zakasnio. Propast je odavno bila na vidiku.

Ostaje, kaže, da se vidi da li će se sve ovo pretvoriti i u politički razvod Osmanijeve i Kurtija.

"Zahvaljujući njihovim greškama i nedostatku koordinacije sa međunarodnim prijateljima, Kosovo je pod sankcijama i, između ostalog, izgubilo je pravu priliku da se pridruži Savetu Evrope", dodao je on.

Analitičar Fidan Ukaj, kaže, međutim da su se Kurti i Osmanijeva već "službeno razveli", jer je ovo što se trenutno dešava sukob koji će se samo produbljivati i dovesti do konačnog razlaza.

Ukaj, za razvod krivi Kurtijevu ljubomoru prema Osmanijevoj, koju su SAD nazvale garantom odnosa sa Kosovom.

U prištinskoj vlasti i dalje demantuju bilo kakav razdor između Kurtija i Osmani, navodeći da su sve ovo samo uobičajene "bračne razmirice".

Armend Muja se zaklinje da premijer "maksimalno" poštuje instituciju predsednika, dodajući da uvek ima prostora da par razgovara o "koordinaciji ili nekoordinaciji".

"Predsednik je institucija koja treba da uloži napore da predstavlja jedinstvo zemlje, a sa druge strane da ujedini važne aspekte društva. To znači da s vremena na vreme mogu biti različiti pogledi na bilo koju taktiku ili strategiju, ali je važno da u izveštajima koliko ja znam i znam od Kurtija postoji maksimalni nivo za instituciju predsednika i verujem da ovo mora da se nastavi", rekao je Muja.

FRANCUSKA SPREMA DA POŠALJE VOJNIKE U UKRAJINU: „Propao im prvobitni plan“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA