Najnovije

ZAHAROVA: Poljska čeka dozvolu kako bi zauzela zapadni deo Ukrajine

Nastojeći da nanese strateški poraz Rusiji, Varšava se nada da će se obračunati sa Moskvom zbog izgubljene geopolitičke konfrontacije u prošlosti, ocenila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Politička elita Poljske kuje planove da okupira zapadni deo Ukrajine i samo čeka dozvolu za to, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje novinara lista "Meždunarodnaja žiznj" da prokomentariše izjavu šefa poljske diplomatije Radoslava Sikorskog o slanju vojnog osoblja u Ukrajinu.

"U Poljskoj izvesni politički krugovi spavaju i čekaju kada će im biti dozvoljeno ono što odavno žele, a to je da okupiraju zapadni deo Ukrajine", kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

U trenutnoj međunarodnoj situaciji, istakla je Zaharova, nastojeći da nanese strateški poraz Rusiji, Poljska se nada da će se "obračunati sa Moskvom za izgubljenu geopolitičku konfrontaciju u prošlosti, ojačati svoje pozicije na istoku i zadovoljiti fantomske bolove u vezi sa zapadnom Ukrajinom".

Portparolka ruskog MSP-a je takođe naglasila da izjave poljskih vlasti o zainteresovanosti za obnovu Ukrajine maskiraju istinski agresivne planove Varšave.

"Savršeno razumemo da reči o restauraciji zapravo znače raspoređivanje vojnog kontingenta u zapadni region [Ukrajine], a sve to može da se oduži bukvalno zauvek", objasnila je.

Ranije je Sikorski, u intervjuu listu "Gazeta Viborcza", kao i "Republika" i "El Pais", dozvolio slanje poljskih trupa u Ukrajinu, uz napomenu da Varšava "ne bi trebalo da isključuje nijednu opciju".

Poljski ministar je više puta izrazio podršku inicijativi francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je predložio slanje kopnenih snaga zapadnih zemalja na ukrajinsku teritoriju.

UKRAJINSKI GENERAL U ŠOKU: Šta će 60% oficira Generalštaba u rovovima?! Sa sobom "poneli" tajne informacije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA